latinica  ћирилица
15/01/2018 |  22:11 ⇒ 22:20 | Аутор: РТРС

Влада Српске опредијељена да подржи ЕЈОФ

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Источном Сарајеву да је Влада Српске опредијељена да подржи организовање Европског омладинског олимпијског фестивала /ЕЈОФ/ 2019. године и потврдила да ће за инфраструктурни дио пројекта издвојити 2,5 милиона КМ.
Источно Сарајево - Жељка Цвијановић, Предраг Глухаковић и Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Жељка Цвијановић, Предраг Глухаковић и Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Наша опредијељеност да подржимо овај пројекат постоји већ годинама. Отклонили смо дилеме у вези са организовањем и функционисањем, као и шта је потребно урадити на овом плану. Влада Републике Српске урадиће инфраструктурни дио пројекта и издвојиће 2,5 милиона КМ - рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је нагласила да је сигурна да ће бити додатних инфраструктурних интервенција како би се Источно Сарајево припремило адекватно, не само за ово такмичење, него и за боравак и све друго што прати овако значајне манифестације.

- Радићемо заједно овдје и са градским властима и са свим нашим начелницима на овим просторима. Задовољство је што идемо у добром правцу и што ће то бити капацитети који ће остати на кориштење Републици Српској - поручила је она.

Према њеним ријечима, приоритет Владе Српске јесте да улаже у подручје Источног Сарајева, али да оно што уложи треба да остане и да има употребну вриједност за Републику Српску.

- То није нешто што ће трајати дан или два, него је ријеч о трајној инфраструктури - истакла је Цвијановићева.

Најавила је да ће Влада Српске на овом подручју подржати још неколико пројеката који се односе на енергетску ефикасност, што подразумијева удруживање и међународних средстава потребних за локалне заједнице.

- Биће још много акција на подручју Источног Сарајева - најавила је премијерка.

Она је захвалила градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Вуковићу који је иницирао овај састанак и додала да сада на Влади Српске остаје да верификује одређена питања.

Влада Српске изградиће инфраструктуру на спортским борилиштима

Влада је преузела обавезу изградње инфраструктуре на спортским борилиштима у Источном Сарајеву за потребе ЕЈОФ-а 2019. године, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић након састанка са премијерком Српске Жељком Цвијановић.

Навео је да је рекао да је на састанку постигнут важан договор, јер је Влада Српске на конкретан начин прихватила да учествује у организацији ЕЈОФ-а.

- Са великим задовољством могу да кажем да ће бити извршене потребне инвестиције на Двориштима, гдје треба да буду одржана такмичења у бијатлону, да ће бити набављен лед за дворану на Палама, гдје ће бити одржано такмичење у карлингу, те да ће у Источном Новом Сарајеву бити постављена монтажна дворана са ледом у којој би требало да буде одржано такмичење у брзом клизању - рекао је Вуковић.

С обзиром на то да су већ реализоване инвестиције на Јахорини када је у питању алпски дио програма, односно слалом и велеслалом, каже Вуковић, може се констатовати да ће, уз овај дио који је вечерас прихватила Влада Српске, бити комплетирана сва четири спортска борилишта када је у питању Источно Сарајево.

- Ово је важан догађај и морамо се сви окупити око ове олимпијаде која је важна за Источно Сарајево, Јахорину, Републику Српску и све нас - поручио је Вуковић.

Он каже да у наредном периоду треба да разговарају у вези са организационим буџетом, при чему би Влада Српске требало да издвоји 1,5 милиона КМ за организацију ЕЈОФ-а, те додаје да и око тога постоји начелан договор.

Вуковић истиче да је данашњи дан важан за Источно Сарајево, а посебно за општине Пале и Источно Ново Сарајево, јер ће у тим локалним заједницама бити одржана већина такмичења.

- ЕЈОФ је за све нас најпозитивнија ствар која ће се десити у наредном периоду. То је шанса за поновно враћање Јахорине, туризма и спорта на стазе на којима су некада давно били - истакао је Вуковић.

Цвијановићева је вечерас у Источном Сарајеву разговарала са представницима локалних заједница са подручја овог града и Олимпијског центра "Јахорина" о предстојећим активностима поводом организовања ЕЈОФа-а. Састанку су присуствовали и министри финансија Зоран Тегелтија, породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, трговине и туризма Предраг Глухаковић, као и представници локалних заједница са подручја града и Олимпијског центра "Јахорина".

Извор: СРНА