latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:00 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Група Француза тражи од Русије враћање дуга од 53 милијарде евра

Потомци француских инвеститора, који у свом посједу имају руске царске обвезнице из 19. вијека, траже исплату дуга од Кремља, наводи се у извјештају "Радио Франс интернационал".
Руска империјална обвезница (Илустрација) - Фото: РТС
Руска империјална обвезница (Илустрација)Фото: РТС

Руска жељезница је 1867. године издала обвезнице гарантоване у злату. Биле су вриједне тадашњих 15 милијарди франака, што данас износи око 53 милијарде евра. Око 400.000 потомака инвеститора тражи враћање новца, преноси РФИ.

Послије социјалистичке револуције у Русији, Владимир Иљич Лењин издао је декрет да се отпишу сви дугови Руске царевине.

Међутим, потомци француских власника обвезница имају врло мале шансе да се наплате од Русије. Париз и Москва су 1996. године потписале отпис царског дуга. Русија је пристала да Француској плати 400 милиона долара и траншама од 50 милиона долара.

Бројни економисти су рекли да је то отприлике тек два одсто онога што је Руска царевина дуговала француским инвеститорима.

Сличан сценарио одиграо се и између Велике Британије и Русије након слома СССР-а. Михаил Горбачов потписао је договор са Маргарет Тачер о поравнању дуга предреволуционарне Русије.

Велика Британије се тада обавезала да плати грађанима који су имали руске царске обвезнице - компензацију за 5,5 тона злата цара Николаја Другог смјештеног у британским банкама.

Извор: РТС