latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:12 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о смањењу ризика по здравље становништва

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара потписао је данас у Сарајеву споразум за грант пројекат чији је циљ смањење фактора ризика по здравље становништва у БиХ, чија је вриједност 1.409.682 долара.
Маринко Чавара - Фото: СРНА
Маринко ЧавараФото: СРНА

Пројектом ће руководити Свјетска банка, финансираће га Владе Швајцарске, а спровести федерално Министарство здравства у сарадњи са локалним заједницама.

Циљ пројекта, који је Чавара потписао у име ФБиХ, је подршка смањењу фактора ризика за здравље становништва од незаразних болести кроз унапређење контроле употребе дувана и алкохола, те програма прехране и физичке активности у одабраним локалним заједницама у БиХ - Мостару, Зеници, Добоју и Зворнику, саопштено је из кабинета предсједника ФБиХ.

Пројектом је дефинисан план дјеловања према којем ће се спроводити акције на дефинисаним факторима ризика: прехрани, физичкој активности, пушењу, употреби алкохола, а радиће се са циљним групама - дјецом и омладином, родитељима, просвјетним и здравственим радницима, те локалним властима и администрацијом.

Извор: СРНА