latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:10 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Уз дружење физика се лакше учи (ВИДЕО)

Друштво физичара Источне Херцеговине, у сарадњи са Факултетом за производњу и менаџмент, организовало је Зимску школу физике за талентоване средњошколце из ове регије.
Школа физике - Фото: РТРС
Школа физикеФото: РТРС

Школа физике, која се први пут организује у Требињу, трајаће наредних пет дана, гдје ће ученици моћи да прошире своја знања из свих области физике.

Зимска школа физике окупила је средњошколце из Требиња, Билеће и Љубиња. Очекују да прошире досадашња знања из свих области физике, укључујући теориска предавања, рачунске и екперименталне вјежбе, као и демонстрационе огледе.

Дајана Алексић из Билеће каже да је погледала план и програм, који јој се допао. Посебно јој се свиђа област електростатике и астрофизике, јер се то не ради у средњој школи, те су зато и одлучили да дођу.

С друге стране Тамара Нобокмет из Љубиња одлучила је да дође и прошири своје знање, пошто планира да упише физику.

Тамара је иначе четврти разред и мисли да ће се лијепо дружити у овој школи.

Чланови Друштва физичара Источне Херцеговине, оваквом врстом интеракције желе повећати свијест средњошколаца за потребом природних и техничких звања у Српској, што је пиоритет и овог новооснованог друштва.

Члан Друштва физичара Источне Херцеговине Доброслав Слијепчевић каже да ће овдје радити мало напреднији програм, него што је то гимназијски, проћи ће све области физике, од термодинамике и механике до електромагнетне и астрофизике.

Душан Јокановић, декан Факултета за производњу и менаџмент  наводи да ова активност значи улагање у будућност, у младе нараштаје и спречавање да најбољи ђаци, а касније и кадрови одлазе из земље.

У овом друштву кажу да им је жеља да Зимска школа физике, али и љетња, коју планирају, прерасте у традицију и да регионално окупљање талентованих средошњколаца добије и републички ниво.