latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:07 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Професионални возачи све траженији (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана возача и аутомеханичара, провјерили смо да ли се тешко оспособити за ово занимање.
Дан возача Бијељина - Фото: РТРС
Дан возача БијељинаФото: РТРС

Занимање професионалног возача постало је код нас веома популарно током посљедњих десетак година, због потреба домаћих привредника, али још више због могућности запошљавања у иностранству.

Ипак, због неусклађености новог Закона о основама безбједности саобраћаја са подзаконским актима у Републици Српској, већ скоро годину дана нема обуке и полагања возачких испита Ц и Д категорије.

Жико Томић је радни вијек провео као возач аутобуса. Каже да би поново изабрао ово занимање, које је истовремено одговорно и занимљиво, а које му је омогућило да пропутује цијелу Европу.

Живко је возач у пензији и истиче да има доста лијепих тренутака, али и непријатних ситуација које су се дешавале док је радио.

- Међутим, то је ријеткост  и никад ме не би рецимо од тог посла одвојило - рекао је Томић.

Возачи камиона, професионалци са возачком дозволом Ц категорије и радним искуством десетак година су међу натраженијим занимањима на тржишту рада, јер их осим домаћих ангажују и бројни послодавци из Европске уније.

Секретар Ауто-мото друштва Сигурност из Бијељине Слободан Вујић каже да управо ти возачи, велики број њих, долази  код у ово друштво по међународну возачку дозволу и касније одлазе да раде по цијелој Европи.

Нови Закон о основама безбједности саобраћаја прописао је обавезно искуство од двије године за полагање возачког испита Ц и Д категорије. Ипак, у ауто-школама тврде да на подручју Српске, од фебруара прошле године, уопште не организују обуку и полагање ових возачких испита, јер уз нови закон нема одговарајућег правилника, који би регулисао ову област.

Гордана Ђурђевић, инструкторка вожње наводи да је у последње вријеме повећано интересовање за полагање Д категорије, јер већ годинама немају Д категорију.

- Блокирана је једноставно и већина возача је отишла у иностранство, тако да је овдје код нас повећана потражња за возаче Д категорије - објашњава Ђурђевижева.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ речено нам је да је у припреми новог Закона о основама безбједности саобраћаја као услов за полагање Д категорије возачког испита, предвиђена Д1 категорија и двогодишње искуство, што је исправљено на иницијативу посланика измјенама и допунама закона.

Измјене су усаглашене у ресорном министарству и оба дома парламента БиХ, и требало би да до краја овог мјесеца нови закон буде објављен у Службеном гласнику.

Након тога, ресорно министарство ће објавити и правилник који је припремљен. Сваки возач који има возачку дозволу Б категорије и двије године искуства, моћи ће да полаже испит за возача камиона или аутобуса.