latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:02 | Аутор: РТРС

Промовисано четверокњижје о Космету митрополита Амфилохија

У крипти подгоричког Саборног храма Васкрсења Христовог представљено је четворокњижје Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија "Ново косовско распеће".
Митрополит Амфилохије (фото: svetigora.com) -
Митрополит Амфилохије (фото: svetigora.com)

Ријеч је о митрополитовим дневничким записима из Метохије из 1999. године, након Кумановског споразума којим је окончана тромјесечна НАТО војна агресија на СРЈ, као и о његовим текстовима, есејима и интервјуима о Косову и Метохији.

На синоћњој промоцији приказан је документарни филм "Косово - универзум бола", аутора Ранка Ђиновића.

Познати историчар и професор на Филозофском факултету у Београд Милош Ковић
рекао је, између осталог, да то што је Црква одвојена од државе не значи да Црква не треба да се изјашњава и о политичким питањима.

"У овим књигама митрополит Амфилохије сведочи о косовском завету и о времену у којем живимо. То ће остати као предрагоцена грађа за историчаре који долазе", поручио је Ковић.

Владика захумско-херцеговачки Григорије каже да је Христов пут једини прави путоказ према догађајима на Косову и Метохији.

"Једнако према Србима и према Албанцима треба да послужи јеванђељска прича о милостивом Самарјанину. Управо као добри Самарјанин, и ми треба да будемо при руци сваком потребитом", рекао је владика Григорије.

О догађајима из мартовског погрома на Косову и Метохији из 2004. године, говорио је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: СРНА