latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:12 | Аутор: РТРС

На Бјелашници 85 центиметара снијега

Падавине које су у протеклим данима забиљежене у Босни и Херцеговини узроковале су формирање снијежног покривача, углавном у источним дијеловима Босне, док је у источним дијеловима Херцеговине падала нешто израженија киша.
Бјелашница (архива) - Фото: klix.ba
Бјелашница (архива)Фото: klix.ba

Тако је нови снијежни покривач повећао висину снијега на Бјелашници за десетак центиметара, па га је сада евидентирано 85 центиметара. Снијег је прекрио и Вишеград, Рудо и Гацко гдје је забиљежено по пет центиметара снијежног покривача, на Сокоцу га је четири, Сребреници три, те на Иван-Седлу два центиметра.

Истовремено, највише кише регистровано је у Требињу и Билећи. Иако су забиљежене нове падавине, сви нивои ријека у Босни и Херцеговини имају тенденцију опадања. Тако је висина Уне у Бихаћу 58 центиметара и опада, исто као и Сана чија висина у Санском Мосту износи 156 центиметара.

И Миљацка опада и у Сарајеву (Ћумурија) износи 97 центиметара, ниво ријеке Босне у Рељеву је 153, а у Зеници 132 центиметра и има тенденцију пада. Ниво ријеке Јале у Тузли је 46 центиметара.

Погоршање времена у Босни и Херцеговини донијело је и минусе. Тако је на Бјелашници измјерено минус шест, у Широком Бријегу, Ливну, Градачци и на Иван Седлу је измјерено по минус два, у БИхаћу и Тузли по минус један, а у Сарајеву нула степени Целзијусових.

Извор: Независне новине