latinica  ћирилица
15/01/2018 |  10:50 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Нови Град: Са радом почињу три мини сиране (ВИДЕО)

Почетком фебруара у Новом Граду требало би да крену са производњом три мини сиране. Пројекат проводи Одјељење за пољопривреду, а намијењен је незапосленим женама које су се до сада бавиле овим послом.
Нове мини сиране - Фото: РТРС
Нове мини сиранеФото: РТРС

Славица Јапунџа из Ракана бави се производњом млијека једанаест година. Њена породица производи и продаје сир на пијаци. Увјерена је да ће успјети у новом послу.

"У свакој шанси постоје проблеми, али ја вјерујем да ће производња и продаја сира заживјети, мада ће сигурно требати времена", истиче она.

И Нада Бундало из Деветака 25 година производи млијеко и сир. Након што је прошла неопходну обуку, спремна је да крене самостално у производњу.

"Да, видјели смо све, и све ћемо питати шта нас буде интересовало. То је израда тврдих сирева који могу да стоје. Ми то нисмо производили до сада", рекла је Нада.

Технологија производње тврдих и полутврдих сирева је веома захтјевна.

Мајда Тупеј из Словеније казала је да је то веома битна тема, те да ће је проширити на хигијену производње и прераду. Такође истиче да је производња и прерада млијека врло значајна како би све било уреду.

Сандра Јешић, самостални стручни сарадник у Одјељењу за пољопривреду каже сљедеће: "Сиране би требало да почну са радом почетком фебруара. Све је припремљено. Обука се завршава и све може почети".

Жене које почну производњу сира обавезне су да буду регистроване као комерцијално-пољопривредно домаћинство.