latinica  ћирилица
15/01/2018 |  09:18 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Шта се догоди у тијелу када потпуно оставите алкохол?

Многи се у јануари одлуче на тзв. "Dray January", односно "суви" мјесец, када након преједања и превише алкохола за славе и проводе, организму дају малу паузу и направе детокс.
Посљедице алкохола - Фото: nezavisne novine
Посљедице алкохолаФото: nezavisne novine

Сат времена од посљедње чашице алкохола почиње најјача фаза детоксикације из крви. Јетра ради пуном паром, а гуштерача производи још више инзулина па ће вам можда порасти жеља за угљикохидратима.

Првих 12-24 сата

У овом се периоду нормализује ниво шећера у крви. Али, ако сте у два сата ујутро након пијанства отишли до трговине и купили све слаткише на свијету, припремите се на пар дана у којима ће ниво шећера у крви дивљати. У првих 12 сати не заборавите на воду јер постоји велика могућност од дехидрације.

48 сати од задње чаше алкохола

До сада је тијело вјеројатно завршило с детоксикацијом. Зависно о томе колико сте пили, мамурлук, главобоља и умор могу још бити присутни. Главобољу на природан начин можете ријешити уљем од лаванде које лагано умасирате у чело и сљепоочнице.

Након 72 сата

Сви знакови мамурлука сада би требали престати. Тијело вам више неће тражити угљикохидрате и напокон ћете се психички и физички осјећати добро.

Седмицу дана од престанка

Спаваћете пуно боље, па ће вам се повећати ментална и физичка енергија. Кожа ће изгледати боље и млађе јер ће тијело поновно бити природно хидратизирано. Ако имате проблема с екцемом или перути, у овом периоду би све могло бити боље.

Мјесец дана без алкохола

Масноће у јетри смањиће се за 15 посто, па ће боље филтрирати токсине из тијела. Вјеројатно ћете примијетити и да су вам се смањиле масне наслаге око стомака. Према истраживању објављеном у The International Journal of Cosmetic Science, након четири седмице виде се највеће промјене на кожи.

Година без алкохола

Ако се одлучите на овакав корак до сада бисте без икаквог другог одрицања могли изгубити седам до десет килограма. Смањује се ризик од рака уста, јетре и дојки. А треба мислити и на велику финансијску уштеду уз здравствене благодати, пише Ординација.

Извор: Независне новине