latinica  ћирилица
14/01/2018 |  18:52 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Глобално загријевање – суше пријете четвртини копна

Више од четвртине копна наше планете могло би у наредних неколико деценија да буде знатно више изложено сушама, показало је ново истраживање британског Универзитета источне Англије и кинеског Јужног универзитета науке и технологије.
Суша  (илустрација) -
Суша (илустрација)

Научници упозоравају да промјене падавина и испаравања повезане са климатским промјенама могу да утичу на повећање вјероватноће домино ефекта дуготрајних суша и шумских пожара.

Они процјењују да су се температуре широм свијета од прединдустријских времена повећале за један степен. Већина њих криви утицај људског фактора као што је употреба фосилних горива, преноси Глас Америке.

Истраживачи су испитивали који ефекат изазива повећање температуре од два степена на изложеност сушама у различитим регијама, односно мјера сувоће земљине површине.

"Оно што смо открили је да међу регионе који су се значајно промијенили у поређењу са годишњим варијацијама које смо имали у прошлости, спадају југоисточна Кина, централни дио Сјеверне Америке, сјеверни дијелови Јужне Америке, јужна Африка и Медитеран", каже Маноџ Џоши је стручњак Универзитета Источне Англије.

Париски климатски споразум, потписан 2015. године, има за циљ ограничење глобалног загревања на два степена изнад нивоа током прединдустријског периода. Џоши наводи да је тај ниво критичан.

Открили смо да у ових шест региона које смо посматрали, можете заправо ограничити количину аридификације уколико се пораст температуре на глобалном нивоу задржи на два степена“, рекао је Џоши.

Наводи да ће будућа просјечна клима бити попут више сушних година кроз које пролазимо.

"То је као да се суочавате са умјереном сушом која никада не престаје. Ако сте заинтересовани за посљедице такве суше у пољопривреди, попут топлотног стреса, домино ефекта суше или потенцијалних шумских пожара на примјер - за све факторе аридност је веома важна", каже Џоши.

Калифорнија је претрпјела неке од најтежих шумских пожара у својој историји. Преко 5.500 квадратних километара било је захваћено ватром током 2017. године и скоро 50 људи је изгубило живот.

Климатске промене ће учинити одређене ствари вероватнијим - при том мислим на шумске пожаре и сушне регионе. Међутим, не можете узети одређене појаве и рећи да је до њих дошло због климатских промјена. То није начин на који функционише климатска наука, сматра Џоши.

Истраживачки тим упозорава да би на пољопривреду, биоразличитост и квалитет воде директно утицало сушење огромних површина земље.

Извор: Танјуг