latinica  ћирилица
14/01/2018 |  13:50 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Прошла година једна од најлошијих за пчеларе

Прошла година била је једна од најлошијих за пчеларе, који нису имали пуно избора да помогну пчелињих друштвима и остваре производњу, рекао је Срни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци Горан Мирјанић.
Пчелари - Фото: СРНА
ПчелариФото: СРНА

Мирјанић, који је данас у Зворнику одржао предавање о радовима у пчелињаку, изразио је наду да ће пчеларска сезоне ове године, бити добра.

Он је истакао да је пчеларе упознао о неопходности правовременог проширења легла и адекватне замјене матица с циљем да се, ако временске прилике дозволе, што више искорити предстојећа пчелиња паша.

Предсједник Удружења пчелара "Багрем" Зворник Радован Стевановић рекао је да је прошла година била веома лоша за пчеларе са подручја зворничког краја када је ријеч о уносу меда и осталих пчелињих приноса, те да су имали случај да су морали неколико пчелињих друштава због болести "америчка трулеж".

Он је напоменуо да ресорно министарство Владе Републике Српске даје пет КМ подстицаја по кошници, те да број кошница за подстицај, које су регистроване, није лимитиран.

Стевановић је рекао да градско Одјељење за друштвене дјелатности, привреду и пољопривреду издваја седам КМ за пчеларе који имају до 50 регистрованих пчелињих кошница.

Предавање је организовало Удружење пчелара "Багрем". Удружење броји око 110 чланова и има до 15.000 кошница.

Извор: СРНА