latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:28 | Аутор: РТРС

Овај лијек смањује плодност код мушкараца

Максимална допуштена доза Ибупрофена за одрасле, 1200 мг дневно, може да доведе до неплодности код мушкараца, показало је ново данско-француско истраживање.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Након двије недјеље редовног узимања ибупрофена открили су да је пао број хормона који производе тестостерон, што је узроковало стање које се зове мушки хипогонадизам.

Он је повезан са смањеном плодношћу, еректилном дисфункцијом и депресијом, а често се јавља код старијих мушкараца.

“Наши подаци показују да ибупрофен мења ендокрини систем селективном репресијом ендокриних ћелија у тестисима. То резултира повећањем хормона хипофизе, а то мушким хипогонадизмом, стањем које стварање мањег броја сперматозоида и повезано је с различитим репродуктивним и физичким поремећајима“, наводе су аутори истраживања, објављеног на страницама америчка Национална академија за науку.

У истраживању је учествовао 31 мушкарац из Данске и Француске између 18 и 35 година. Дио мушкараца је дневно добијао двије таблете од 600 мг ибупрофена, а дио плацебо.

“Ово је оријентацијско истраживање које елегантно комбинира клиничка и базична истраживања, како на ткиву тако и ћелијском нивоу, како би показала да ибупрофен, уобичајени лијек против болова, може неповратно да заустави производњу тестостерона у ћелијама тестиса“, изјавио је доктор Ричард Квинтон за Фокс њуз.

“Сви мушкарци који рутински узимају ибупрофен за бол требало би да престану и размисле о свом избору“, упозорио је доктор Квинтон.

Извор: Агенције