latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Шта су донијеле пооштрене контроле издавања лијекова на рецепт? (ВИДЕО)

Намјера Инспектората да уведе ред у поштовање закона и правилника, најавом пооштрене контроле издавања лијекова на рецепт крајем прошле године, погрешном интерпретацијом у медијима направила је пометњу. Иако су надлежни настојали да ублаже збуњеност, са 1. јануаром она се ипак показала – редовима пацијената који у амбулантама чекају рецепт.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Од 1.1. и таблете против болова на рецепт – овако су углавном гласили наслови медија почетком децембра прошле године. На погрешну интерпретацију дописа који је Инспекторат послао домовима здравља и фармацеутским кућама стизали су и демантији, али упркос њима збуњеност и даље траје. 

"Пацијенти су то буквално схватили тако да смо ми имали првих неколико дана јануара неку већу посјету пацијената гдје су они сматрали да морају за све да се јаве љекару у смислу да узимају на рецепт и помоћна средства", рекла је специјалиста породичне медицине Дома здравља Приједор Дијана Ђерић.

Ипак од спорног, 1.1. ситуација је нешто јаснија – на рецепт се, као и до сада, купују само они лијекови на којима јасно пише да се управо уз рецепт једино и могу купити. А такав вид контроле поздрављају и грађани. 

У причу о пооштреној контроли Републички Инспекторат ушао је због повећане потрошње антидепресива и антибиотика. Број издатих рецепата за прву врсту лијекова за 11 мјесеци прошле године приближан је броју издатих рецепата за цијелу 2015.

"Злоупотребе се дешавају у оним апотекама у којим не поштују тај режим прописивања љекова, односно да се неки љекови једноставно не могу купити и да се неки љекови злоупотребљавају. У принципу људи су склони злоупотребљавању антибиотика и психотропних љекова. Значи воле сами да се лијече што је јако опасно", истакао је директор Градске апотеке Приједор Милан Кубат.

 Осим намјере да на тржиште уведу више реда иза пооштрене контроле не стоји нови закон, нема новог правилника нити било какве одлуке, објашњавају у Инспекторату. Рецепт је потребан само за лијекове за које је и до сада важило то правило. У случају изненадних тегоба и потребе за хитном терапијом, објашњавају у Инспекторату, неће инсистирати на рецепту.

"Акценат у нашој контроли је био и и даље ће бити на лијековима који имају психоактивно дјеловање, односно лијековима као што су различите врсте прихотропних лијекова за смирење, седатива и слично и наравно антибиотици чија неконтролисана и прекомјерна употреба може заиста да оштети здравље људи", нагласила је портпарол Републичке управе за Инспекцијске послове Републике Српске Душанка Макивић.

Многи ће, ипак, рећи да је у причу о пооштреним контролама Инспекторат ушао са намјером да повећа издавање рецепата, јер на сваки рецепт долази и партиципација која кошта. Ипак, није тако, јер је Правилник о издавању лијекова измијењен, па је хроничним болесницима који дуже пију исту терапију омогућено да на један рецепт добију лијек за деведесет дана, а и важење рецепта је са седам продужено на 15 дана.