latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:04 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Трамп отказао посјету Лондону, љут због нове амбасаде

Амерички предсједник Доналд Трамп отказао је за сљедећи мјесец најављену посјету Лондону, а као разлог за то је навео да није "велики фан" нове амбасаде САД коју је требало да отвори у британској престоници. Портпарол британске премијерке поручује да је Трамп добродошао, као и да је прихватио позив.
Амбасада САД у Лондону (фото:srpskadijaspora.info) -
Амбасада САД у Лондону (фото:srpskadijaspora.info)

Трамп је своју одлуку објавио синоћ на Твитеру, истичући да је разочаран што је администрација његовог претходника Барака Обаме продала америчку амбасаду у Лондону.

"Разлог отказивања моје посјете у Лондону је тај што нисам велики фан Обамине администрације која је за 'сићу' продала вјероватнo најбоље лоцирану и најљепшу амбасаду у Лондону, само да би изградила нову на лошијој локацији за 1,2 милијарде долара. Лош посао. Хоћете мене да пресјечем врпцу: НЕ", поручио је Трамп.

Агенција Ројтерс напомиње да на сајту амбасаде стоји да је одлука о промјени локације зграде донијета неколико мјесеци прије него што је Обама ступио на функцију предсједника у јануару 2009. године.

Такође се подсјећа да је у октобру 2008. године објављено да ће америчка амбасада у Лондону бити измјештена из безбједносних разлога.

О томе да Трамп неће отићи у Лондон да би отворио нову амбасаду раније је писао и Дејли мејл.

Гардијан наводи да је Трамп отказао посјету страхујући од масовних протеста и да ће у Лондон послати америчког државног секретара Рекса Тилерсона, који ће отворити амбасаду, наводи Блумберг.

Даунинг стрит није желио да коментарише Трампову одлуку, али наводи да разматра опције да посјета буде реализована касније ове године, додаје Би-Би-Си.

Стара америчка амбасада из 1960. године налазила се на Тргу Гросвенор у области познатој током Другог свјетског рата као "Мала Америка".

Нова је изграђена на Саут бeнку (јужној обали ријеке Темзе). 

Лондон: Трамп је добродошао, прихватио је позив

Након што је Доналд Трамп отказао за сљедећи мјесец планирану посјету британској престоници, гдје је требало да отвори нову амбасаду САД, портпарол британске премијерке Терезе Меј рекао је да је амерички предсједник добродошао у Лондон и да је прихватио је позив да дође у посјету.

"Позив је упућен и прихваћен", рекао је портпарол, додајући да датум посјете није потврђен.

Портпарол је истакао да је Америка једна од британских "најстаријих и најдрагоцјенијих савезника", као и да ће њихово "снажно и дубоко партнерство наставити да живи", пренио је Ројтерс.

Извор: Танјуг