latinica  ћирилица
12/01/2018 |  15:42 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Стамбено збрињавање Рома који немају своју имовину (ВИДЕО)

Посредством Канцеларије за националне мањине, која је отворена у Бијељини прије два мјесеца, биће реализован пројекат стамбеног збрињавања Рома који немају своју имовину. Пројекат ће подржати Каритас, Министарство за људска права и избјеглице и Удружење грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин".
Стамбено збрињавање Рома који немају своју имовину - Фото: РТРС
Стамбено збрињавање Рома који немају своју имовинуФото: РТРС

Роми су најбројнија национална мањина у Бијељини. Годинама се ради на њиховом образовању и стамбеном збрињавању . Они који су имали земљиште, или рушевне куће добили су услован кров над главом захваљујући донаторима и ентитетским министарствима, а у наредне три године биће стамбено збринути и бескућници. Пројекат, вриједан 450.000 марака, финансираће Град Бијељина, Каритас и Министарство за људска права и избјеглице. 

"Ја се надам да ће то бити један од корака. За људе који немају имовину, а који су закаснили за друге донације. Овом приликом их позивам да се јаве на конкурс", поручио је Драган Јоковић из Удружења грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин".

Изградња осам, од планирана 24 стана, требало би да почне у марту у насељу Томбак.

"Град Бијељина обезбиједио је земљиште. Мора да се плати прикључак на инфраструктуру на воду, на канализацију да се добије грађевинску дозволу, као и прикључак на инфрастуктуру", изјавио је Љубиша Станишић из Канцеларије за националне мањине града Бијељина.

У посљедњих неколико година у Бијељини је изграђено и реновирано више од 50 ромских кућа. Будући да ова популација живи на ивици егзистенције обезбијеђена им је додатна помоћ.

"Уз помоћ донатора добила се бијела техника. Поједини су добили пластенике мотокултиватор", додао је Станишић. 

Прошле године, 12 ромских породица усељено је у новоизграђене станове, а у току је конкурс за санирање шест ромских кућа. Ради се и на њиховом образовању. Ромској дјеци обезбјеђују се бесплатни уџбеници и новац за ужину, како би што већи број завршио средњу школу и тако лакше дошао до посла. И Словаци се надају да ће посредством Канцеларије за националне мањине успјети да реализују пројекте ради запошљавања младих.