latinica  ћирилица
12/01/2018 |  13:30 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Завршени груби радови на новој болници

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић истиче да су груби грађевински радови на новој болници завршени, те да је свих 10.500 метара квадратних, колико је предвиђено за болницу, урађено у својим спољним габаритима.
Болница у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Болница у Источном СарајевуФото: СРНА

Тодоровић наводи да је постављен и дио столарије, преградних зидова и дио носача инсталација.

- У јануару смо правили малу паузу због празника, а сада настављамо да радимо пуном паром, пошто временски услови не могу да утичу, јер је објекат затворен и покривен - наглашава он у интервјуу Срни.

Тодоровић се нада да ће бити настављена интензивна градња и да ће објекат бити завршен у року, те истиче да је задовољан квалитетом радова и одговорношћу извођача.

Према његовим ријечима, сва постојећа одјељења и одсјеци биће пресељени у нову зграду, која се састоји из двије цијелине.

- На првом спрату су операционе сале, породилиште, интензивна њега, као и собе које ће служити за нешто између хирургије и класичне терапије, као што су бронхоскопија и колоноскопија. Ту је и дио технике, расхлађивање и гријање, јер ће тај дио бити опремљен посебном врстом климатизације - прецизира Тодоровић.

Технички дио објекта повезан је "топлом везом", односно лифтом и степеништем, са другим дијелом зграде у коме ће се налазити смјештајни капацитети и гдје ће бити кревети за пацијенте који леже у болници.

Он истиче да ће тај цијели дио нове зграде бити повезан "топлом везом" и са објектом који је прошле године реконструисан, а у коме ће бити кухиња, апотека, ресторан, простор за ЦТ и магнетну резонанцу, те простор за ултразвучни кабинет.

Нова болница ће "топлом везом" бити спојена и са новом поликлиником, која је направљена прошле године и у којој ће се налазити 23 амбуланте са једном малом приручном салом за брзе интервенције, ортопедском амбулантом и гипсаоном.

Тодоровић каже да ће све то чинити цијелину која ће имати између 13.500 и 14.000 метара квадратних корисног простора.

Он напомиње да су почели и опремање новоизграђене поликлинике - технички дио је завршен, као што су столови, столице и компјутери, а медицински апарати слиједе у другој половини јануара, како би крајем овог мјесеца или почетком фебруара поликлиника почела са радом.

Тодоровић у интервјуу Срни подсјећа да је ангажовањем Скупштине града Источно Сарајево и општине Источна Илиџа испред поликлинике урађен паркинг-простор за око 80 возила, што подиже укупан ниво услуге.

Он у новој болници очекује и знатан број нових апарата и уређаја којима ће моћи да на адекватнији начин буду рјешавани здравствени проблеми пацијената.

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци добили су информациони систем који ће увелико олакшати сналажење пацијената у новој поликлиници, јер ће у чекаоницама бити велики монитори, на којима ће пацијенти моћи да виде основне информације и биће много једноставније заказивање прегледа.

- Болница Источно Сарајево има кадар за нову болницу, а увођењем неких савремених технологија престаће потреба за неким кадровима као што су носачи пацијената - напомиње он и прецизира:

- У новој згради ће одржавање бити поједностављено, јер ћемо имати машине за чишћење, што ће неке раднике ослободити за друге дјелатности.

Када је ријеч о љекарском кадру, Тодоровић каже да се планира како људе обучити, мотивисати и поставити на право мјесто.

Болница сваке године добија сагласност Министарства здравља да неке љекаре упути на специјализације или субспецијализације, док неке љекаре Болница упућује на одређене едукације.

Тодоровић наглашава да су у 2017. години лијечили око 100 пацијената више него у претходној.

- Иако радимо са нешто мањим бројем људи и у тешким условима, ипак смо успјели да повећамо број пацијената којима смо пружили болничку услугу. У протеклој години, у Болници Источно Сарајево лежало је око 11.590 пацијената, и нека је свако у просјеку лежао пет дана - то је више од 55.000 "пансиона" - наводи Тодоровић.

Извор: СРНА