latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:51 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Тунис: Ухапшено још 150 демонстраната

Власти Туниса ухапсиле су још 150 људи, укључујући локалне опозиционе лидере, поводом немира током протеста због раста цијена и пореза.

Власти су размјестиле војску у појединим градовима, а активисти позивају на протестне скупове током викенда.

Демонстрације праћене насиљем избиле су широм земље у понедјељак, 8. јануара, када је један демонстрант убијен. Учесници протеста од тада су спалили десетине државних објеката.

Нове демонстрације заказане су за данас и сутра у главном граду Тунису, на седму годишњицу од сврагавња ауторитарног предсједника Зина Ел Абидина Бен Алија.

"Протести су у опадању и није нанесена штета, али је полиција синоћ ухапсила 150 људи који су учествовали у немирима претходних дана, чиме је укупан број ухапшених повећан на 788", рекао је портпарол Министарства унутрашњих послова Хелифа Чибани.

Он је додао да међу ухапшенима има и исламских екстремиста.

У мјесту Гафса приведена су три локална лидера главног опозиционог блока Народни фронт јер су, наводно, запалили један државни објекат, рекао је извор из правосуђа.

Народни фронт је саопштио да су његови лидери мета политике кампање која "репродукује репресивне методе режима Бен Алија". Чланови овог блока ухапшени су у Махдији и Карабији.

Извор: СРНА