latinica  ћирилица
12/01/2018 |  08:43 ⇒ 08:49 | Аутор: РТРС

Тузла: Страх од морбила и грипа скратио посјете

Универзитетски клинички центар Тузла од јуче је промијенио, односно пооштрио режим посјета у циљу смањења ризика од оболијевања због епидемије морбила у окружењу (Србија и Словенија), као и због тренутне сезоне грипе.

"По новом режиму посјете ће бити дозвољене уторком, четвртком, суботом и недјељом у периоду од 16 до 18 часова, а у јединицама високог ризика на период од 16 до 17 часова", наводе из ове здравствене институције, у којој су до сада сваки дан биле посјете.

Подсјећамо, од октобра прошле године до сада у Србији је од морбила (малих богиња) обољело 747 особа, а двоје је умрло - тридесетогодишњи младић у Београду и дјечак од двије године у Нишу.

Према подацима којима располаже Антонија Верхаз, начелница Клинике за инфективне болести при Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, у Српској засад нема повећаног оболијевања од инфлуенце, а у овој клиници није био евидентиран нити један случај морбила.

"Уколико се примијети повећано оболијевање од респираторних инфекција, здравствена установа може донијети одлуку о редукованом броју посјета, али на приједлог надлежних епидемиолога и инспектора", појашњава Верхазова.

Ово потврђују и из Института за јавно здравство Републике Српске, који је надлежан за епидемиолошку ситуацију у Републици Српској.

"С обзиром на то да немамо ниједан регистрован случај морбила, а само један случај грипа, засад нема ризика. Ако ситуација буде кулминирала, Институт ће реаговати", навели су из ове институције.

Љубица Јандрић, начелник Службе за епидемиологију, наводи да је од почетка сезоне узето 38 узорака и да је микробиолошком анализом у протеклој седмици утврђен један заражени вирусом инфлуенце тип А (Н3).

"Ово је први потврђени случај вируса грипа у Републике Српске. Остали анализирани узорци су били негативни", рекла је Јандрићева.

У Институту додају да се средином фебруара очекује врхунац броја обољелих од грипа.

Када су у питању морбиле, доктори сматрају да је најбоље спријечити их вакцинацијом, која и даље није на задовољавајућем нивоу.

"МРП вакцина у Републици Српској има довољно, али родитељи не доводе дјецу на вакцинацију или је одлажу па је обухват вакцинацијом низак. Тренутно у Републици Српској немамо пријављених обољелих од малих богиња, међутим све док обухват не буде 95 одсто и више постоји могућност за појаву епидемија малих богиња (морбила), рубеоле и заушњака", појашњава Јандрићева.

Када је у питању вакцинација против грипа, из Дома здравља Бањалука наводе да су за ову сезону потрошене све набављене количине вакцине, те да није било потребе за више доза.

И комерцијалне вакцине су потрошене, као и одређена количина вакцине која је набављена од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске за одређене категорије најугроженијих хроничних болесника.

Извор: Независне новине