latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:34 | Аутор: РТРС

Зашто је билијарски сто зелене боје?

Постоје и столови за билијар који имају подлогу другачије боје, али се најчешће виђају они са зеленом подлогом. Ова чињеница има историјски узрок.
Снукер игра - Фото: Wikipedia
Снукер играФото: Wikipedia

Наиме, игра која је била веома слична данашњем билијару, односно данашњем крикету, играла се на трави. Играла се неком врстом штапа, али је имала неколико варијација. У сваком случају, циљ игре био је да се лопта води штапом и да се испоштују сва правила.

У неким варијацијама ове игре циљ је био да се оборе мете у облику купе или да се лопта провуче кроз низ лукова и клинова.

Ова игра се играла током 14. вијека, а најчешће су је играли племићи и краљевске породице. Управо је због њих ова игра премјештена у затворен простор, како би се играчи заштитили од различитих временских непогода, али и радозналих погледа мјештана.

Према првим историјским чињеницама и подацима, који нису најјаснији и најпоузданији, али не постоји начин да се утврди тачност, Французи су први ову игру премјестили са траве – на сто.

Историјски списи показују да је први билијарски сто направљен 1470. године и то за краља Луја XI. Оно што се временом мијењало у односу на првобитни изглед стола јесу гумени браници и рупе, које су накнадно додаване.

А зелена подлога по којој се игра билијар представља сјећање на изворну игру, која је претеча билијара.

Извор: Независне новине