latinica  ћирилица
11/01/2018 |  16:05 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Суд оспорио потраживања УКИО банке од Фабрике глинице "Бирач" (ВИДЕО)

Пресудом Вишег привредног суда у Бањалуци у корист зворничке Фабрике глинице ''Бирач '' у стечају, у потпуности су оспорена потраживања УКИО банке од 155 милиона 226 хиљада марака.
Привредни суд Бањалука (фото: google.ba) -
Привредни суд Бањалука (фото: google.ba)

Тужбом, поднесеном прије пет година, УКИО банка тражила је и заложно право у Бирчу и зависним предузећима, те приоритет у исплати потраживања.

Фабрика глинице "Бирач", у којој је отворен стечај 8. априла 2013. године, према ријечима правног заступника и стечајног управника, сада нема никаквих обавеза према УКИО банци, али ни према онима који су наводно покуповали та потраживања- фочанском "Павгорду", који је био узрок блокаде рачуна '' Алумине'' прошле године.

Ова пресуда је важна не само за фабрику и регију Бирач, већ и за цијелу Српску.

"Ради се о пресуди немјерљиве вриједности и огромног значаја не само за мене као руководиоца правног тима, и као правника, него прије свега за овај цијели регион који практично живи од Бирача. Све то што су наши претходници овдје радили је била обична фарса која је имала за циљ да испразни капитал са ових простора и практично доведе у питање опстанак система", рекао је Витомир Поповић, члан Правног тима Фабрике глинице ''Бирач'' у стечају.

Лазо Ђурђевић, стечајни управник, истакао је да уколико се не буде улагао ванредни правни лијек, или ревизија Врховном суду и ово остане коначна одлука , стећи ће се услови за привођење крају  стечајног поступка.

О коначној судбини ''Бирча'' одлучиваће Скупштина повјерилаца, а на правосудним органима је да пронађу и казне одговорне који су нанијели вишемилионску штету, износили новац у земље пореског раја и незаконито уписивали залоге.

Фабрика глинице ''Бирач'' у стечају добила је правоснажне судске пресуде, којима су оспорена потраживања од још двадесетак повјерилаца у износу од 15,5 милиона марака.