latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:58 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Уплата доприноса за осигуранике који испуњавају услове за пензију

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о одобравању уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за осигуранике у бившим државним предузећима, акционарским друштвима у већинском власништву Републике и земљорадничким задругама, који са стажом осигурања, за који ће бити уплаћен допринос, испуњавају услове за остваривање права на старосну пензију до 31. децембра ове године.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Уплата доприноса ће се извршити из средстава за социјално збрињавање радника, након усаглашавања износа између Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Комисије за социјално збрињавање радника.

Влада је задужила Фонд ПИО да за уплатиоце доприноса, правне сљедбенике, односно осигуранике, уколико нема уплатиоца доприноса, објави јавни позив за кориштење наведених средстава, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Законом о пензијском и инвалидском осигурању прописано је да послодавац може уплатити допринос за пензијско и инвалидско осигурање за радника за одређени период уназад, ако радник са том уплатом навршава стаж осигурања за испуњавање услова за остваривање права на пензију.

Законом је прописано да уплату доприноса, у складу са претходним ставом, одобрава Фонд ПИО рјешењем, а може је извршити правни сљедбеник послодавца или сам радник.

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници Одлуку о давању сагласности на План и програм рада Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске за 2018. годину.

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију у вези са стамбеним збрињавањем породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. Влада Републике Српске опредијељена је да настави програм стамбеног збрињавања најугроженијих категорија из реда породица погинулих бораца и ратних војних инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Програмом потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од од прве до четврте категорије од 2008. до 2017. године збринуто је укупно 5.725 корисника, од чега 2.023 кроз додјелу стамбених јединица и 3.702 кроз додјелу неповратних новчаних средстава, за шта је уторшено 97.256.761 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о раду радних група за европске интеграције у домену техничке финализације одговора на питања из Упитника Европске комисије. Влада је сагласна са технички финализованим одговорима на 6, 13. и 48. питање из Упитника Европске комисије, а која су садржана у Поглављу 31 – Спољна, безбједоносна и одбрамбена политика.

Влада Републике Српске је сагласна да се одговори упуте на превођење, те захтијева да се нацрти преведених одговора доставе на верификацију Влади Републике Српске прије њиховог упућивања Европској комисији, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада је на данашњој сједници донијела и Одлуку о давању сагласности за реализацију пројекта "Доградња водоводног система општине Гацко", процијењене вриједности 2.550.000 евра, који би се финансирао са 1.275.000 евра кредитних средстава Европске инвестиционе банке, док би се преостали износ обезбиједио из бесповратних средстава међународних институција и властитог учешћа општине.

Даља реализација пројекта одвијаће се по процедурама у складу са одредбама Уговора о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке и Правилника о начину и поступку реализације пројеката водоводне и канализационе инфраструктуре у Републици Српској.

Влада је дала сагласност за потписивање супсидијарног споразума о кредитном задужењу између Владе Републике Српске и Општине Гацко, а за његово потписивање овлашћује се министар финансија Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за период од 1. јануара до 31. децембра 2017. године, у износу од 100.627 КМ.

Влада Републике Српске донијела је План послова премјера и оснивање катастра непокретности за 2018. годину, који је израђен у складу са Програмом послова премјера и успостављања катастра непокретности за период 2016-2020. године.

Планом за 2018. годину предвиђена је имплементација развојних програма, од основних геодетских радова, премјера и одржавања постојећих катастарских евиденција и катастра комуналних уређаја, картографије, развоја и одржавања геоинформационог система и инфраструктуре геопространих података.

Планирани су и имовинско-правни послови, модернизација прописа из области премјера, катастра и имовинско-правне области, управљање људским ресурсима, унутрашње и спољне комуникације и е-управа и поступак експропијације некопретности за изградњу капиталних објеката од општег интереса, наводи се у саопштењу.

Влада је данас утврдила општи интереса за изградњу система за наводњавање Требињског поља и водозахвата за Зупце у Требињу, те општи интерес за уређење тока ријеке Дрине у пројекту спречавања поплава на подручју Семберије.

Извор: СРНА