latinica  ћирилица
11/01/2018 |  13:30 | Аутор: РТРС

Укинута пресуда у осуђујућем дијелу Остоји Станишићу

Суд БиХ уважио је жалбу браниоца и укинуо пресуду у осуђујућем дијелу Остоји Станишићу који је првостепеном пресудом Суда БиХ од 31. марта прошле године проглашен кривим за кривично дјело ратни злочин, те осуђен на 11 година затвора.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Одређено је и одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ, а жалбу Тужилаштва БиХ, у погледу ослобађајућег дијела, Суд је одбио као неосновану, те потврдио пресуду у том дијелу.

Истом пресудом, оптуженом је у изречену казну затвора урачунато вријеме које је провео у притвору, од 21. јуна 2012. године до 12. априла 2013. године, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужени Марко Милошевић ослобођен је оптужбе да је починио кривично дјело геноцид.

Против пресуде жалбу је благовремено изјавило Тужилаштво БиХ, и то на ослобађајући дио пресуде због повреде одредаба кривичног поступка, те због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, са приједлогом да Апелационо вијеће усвоји жалбу и укине пресуду у овом дијелу, те одреди одржавање главног претреса.

Станишићев бранилац жалио се због повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, као и одлуке о кривично-правној санкцији, са приједлогом да се првостепена пресуда преиначи и оптуженог ослободи оптужбе, или да се побијана пресуда укине и одреди одржавање претреса пред Апелационим вијећем.

Одговоре на изјављену жалбу Тужилаштва доставили су браниоци Станишића и Милошевића. Тужилаштво је доставило одговор на изјављену жалбу браниоца Станишића, као и одговор на жалбу самог оптуженог, којим се предлаже да се жалба супротне стране одбије као неоснована.

Суд БиХ је 31. марта прошле године прогласио Станишића кривим за помагање злочина почињеног у јулу 1995. године у Сребреници и осудио га на 11 година затвора, док је Марко Милошевић ослобођен кривице.

Извор: СРНА