latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:14 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

У БиХ више умрлих него рођених

У БиХ је за девет мјесеци прошле године било за 5.721 лице више умрлих него рођених, подаци су Агенције за статистику БиХ.

Према подацима Агенције, за девет мјесеци прошле године рођено је 21.455 дјеце, а умрло је 27.176 лица.

Подаци Агенције указују да у БиХ мјесечно умре око 635 лица више него што се роди.

Природни прираштај у БиХ у сталном је опадању, што се најбоље види на основу броја дјеце уписане у основне школе - у периоду од пет година број основаца смањен за 11.161 или 5,61 одсто.

Према званичним подацима које је разматрала Влада Федерације БиХ, овај проблем имају готово сви кантони у овом ентитету, осим Кантона Сарајево гдје се биљежи позитиван тренд, односно повећање за 276 ученика или 0,76 одсто у петогодишњем периоду.

Број ученика уписаних у први разред основних школа у ФБиХ у петогодишњем периоду смањен је за 561 или 2,65 одсто.

У информацији федералног Министарства образовања наводи се да је у посљедњих пет школских година смањен број уписаних ученика у шест кантона, а у четири је забиљежено повећање броја ђака, преноси Вечерњи лист, издање за БиХ.

Када је ријеч о кантонима са већинским хрватским становништвом, незнатно повећање броја првачића забиљежено је само у Западнохерцеговачком кантону, и то за свега три ученика.

Најзнатније смањење броја уписаних првачића у посљедњих пет година забиљежено је у Посавском кантону, за 30,23 одсто, и Херцегбосанском кантону за 26,15 одсто.

Извор: СРНА