latinica  ћирилица
11/01/2018 |  09:03 | Аутор: РТРС

Стања код којих ракија може да послужи као лијек

Ракија се на балканским просторима сматра националним пићем, а приче о њеној љековитости преносе се са кољена на кољено.
Ракија - Фото: РТРС
РакијаФото: РТРС

С обзиром на висок проценат алкохола који садржи, потребно је бити опрезан са конзумацијом. Мања и правовремена количина ракије, међутим, може за кратко вријеме да помогне код одређених здравствених тегоба.

1. Бол у желуцу

Ако сте појели мастан оброк који вам је проузроковао бол у желуцу, прст или два шљивовице, лозе или траварице у чашици одмах ће га умирити.

2. Зубобоља

Гутљај ракије држите десетак секунди на болном зубу, промућкајте и затим испљуните. Поновите ово још два-три пута, уз краћу паузу, како ракија не би превише надражила болно месо.

3. Упала грла

Код упале грла, изазване бактеријском инфекцијом, ракија са пар капи прополиса успјешно ће дезинфиковати грло. Топао биљни чај, са пар кашика ракије, такође може бити од помоћи.

4. Бол у леђима

Мало ракије лагано утрљајте на болна и укочена леђа. Поновите поступак након пар сати. За ову намјену се посебно препоручује комовица, ракија која се прави од остатка грожђа након ферментације, али могу да послуже и друге ракије.

5. Укочен врат

Баш као и код укочених леђа, бол у врату може да се санира ракијом.

6. Реуматски болови

Код обољелих од артритиса масажа ракијом је често средство ублажавања болова у зглобовима.

7. Отоци

Ракија доказано хлади кожу, па повољно дјелује код отока. Ракију можете да умасирате на отечено мјесто, или на њега ставити облогу. Имајте на уму да ракија, већ након неколико минута, може да надражи кожу, па зато облоге треба кратко држати на отеченом мјесту.

8. Лоша циркулација

Наше баке и деке често су након буђења чашицом ракије покретали успорену јутарњу циркулацију.

9. Уролошки проблеми

Ракија са першуном добар је савезник у борби против бактеријских инфекција уринарног тракта.

10. Мучнина током вожње

Наравно, овдје је ракија од помоћи искључиво пунољетним сувозачима, јер возачи нипошто не смију да пију док возе. Многе одрасле особе и даље муку муче са мучнином током вожње, а ракија може да им буде од помоћи да ријеше ову тегобу.

Извор: Б92