latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:36 | Аутор: РТРС

Повишена температура је најјача урођена заштита

Повећава се број обољелих од прехладе, упала и инфекција проузрокованих вирусима и бактеријама које неријетко прати температура, здрава и природна реакција организма на инфекције и упале и наша урођена најснажнија заштита од вируса и бактерија.
Главобоља (илустрација) -
Главобоља (илустрација)

Температура се спушта лијековима тек када пређе 38,5 степени Целзијуса, подсјећа немачки медицински часопис Аpotheken Umschau.

Степен грознице не указује нужно на озбиљност ситуације. Мања болест може проузроковати високу температуру, док понекад озбиљна болест не мора да подигне тјелесну температуру. Посљедица благог повишења тјелесне температуре код прехладе је убрзавање метаболизма, што помаже у борби против инфекције или упале.

Висока температура или грозница је стање када температура нарасте изнад уобичајеног распона. Она се разликује од појединца до појединца. На температурама изнад 39 степени, микроби не могу да се размножавају. Способност организма да развије високе температуре указује на снажан организам и виталност.

Код високе температуре убрзавају се метаболички процеси за пет до осам пута, повећава се производња интерферона који спрјечавају развој вируса, количина гвожђа у плазми се смањује, а то је важно за спрјечавање раста бактерија. Истовремено се повећава покретљивост и дјеловање бијелих крвних зрнаца која уништавају микробе.

Код благо повишене температуре, оне која није виша од 37,8Ц, љекари не препоручују спуштање лијековима јер би, на тај начин, болест која узрокује грозницу могла да се продужи.

Треба истаћи да вируси који узрокују прехладе и друге респираторне инфекције напредују на нормалној тјелесној температури, а изазивањем стања благо повишене температуре организам можда жели да елиминише вирус.

Висока температура најчешће се снижава лијековима попут парацетамола, бруфена, ибупрофена или сличних аналгетика и антипиретика. Помаже и стављање млаких облога, а препоручљиво је и туширање млаком водом.

Љекарску помоћ треба потражити ако температура досегне 40 степени Целзијуса и не спушта се без лијекова ни након три дана, а прати је осјећај јаке исцрпљености.

Извор: Б92