latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:23 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Бањалука брендира "бањалучки ћевап" (ВИДЕО)

И бањалучки ћевап, добио је свој први фестивал. Тако ће Бањалучани и туристи у суботу 13. јануара моћи да уживају у богатој гастрономској понуди, и културно-забавном програму у част овој гурманској посластици.
Ћевапи - Фото: РТРС
ЋевапиФото: РТРС

Бањалучки ћевап - јединствен по окусу и изгледу, и начину сервирања. То што су бањалучки ћевапи састављени у плочицу јасно их и визуелно, разликује од сарајевског или травничког ћевапа. Посебан је и по лепињи, која се припрема у специјалним крушним пећима, на температури вишој од 400 степени.

"Значи по изгледу самом, поставци ћевапа која се ради у бањалучкој лепини служи се са луком.Велико интересовање поготово туриста се показује поготово у посљедњих пет до шест година", рекао је власник роштиљнице Горан Станивуковић.

Шатори за шест роштиљница, пиво, вино и производи домаћих произвођача. Ћевапи по промотивним и приступачним цијенама. Ово нас очекује на првом "Ћевап фесту". Град је покренуо и иницијативу за заштиту географског поријекла и имена бањалучког ћевапа.

"Значи ми ћемо бити носиоци иницијативе која има формални пут пред институцијама БиХ које су за то овлаштене да заштите географско поријекло и назив бањалучког ћевапа", истакао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Званични промотер бањалучког ћевапа и лице које се налази на логу ове манифестације је Бањалучанима добро познат Небојша Куштриновић. 

"Мени је драго и част да је градоначелник Бањалуке и млади кабинет градоначелника у мом карактеру, па може се рећи и лику јер је мој лик на карикатури видио неког ко је достојан да достојанствено представља бањалучки ћевап", истакао је Куштриновић.

Уз богату гастрономску понуду од 11 ујутру до 23:30 бројни КУД-ови, бесједе, бањалучки тамбураши и бенд у суботу у центру Бањалуке чекају љубитеље бањалучког ћевапа. Културно-забавни програм првог "Ћевап феста" завршиће непосредно пред почетак молебана у Храму Христа Спаситеља, поводом Православне нове године.