latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:43 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Српска обиљежила Дан Републике - показано суштинско јединство (ВИДЕО)

Републике Српска поносно и достојанствено обиљежила je свој Дан, оцјена је свих учесника и гостију јучерашњих манифестација. Тиме је српски народ још једном показао суштинско јединство, које је, упркос политичким опредјељењима, сачувало Републику Српску свих 26 година.
Свечани дефиле - Фото: РТРС
Свечани дефилеФото: РТРС

Прослава Дана Републике показала је да Српска има пријатеље као што су Србија, Русија или нове аустријске власти, са којима ће и у будућности развијати добре односе, поручио је предсједник Милорад Додик. Било је, међутим, и оних који су оспоравали прославу, покушавајући да се мијешају у унутрашња питања. 

"Веома смо добро пописали све оне који су овдје били јуче и који су нам честитали Дан Републике. Немамо намјеру да учествујемо на било којој церемонији држава, чији амбасадори у БиХ нису били овдје. То је непристојно и није дипломатски", истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Обиљежавање празника протекло је достојанствено, а са свечаности су послате поруке мира и жеље за сарадњом, оцијенио је и предсједник Парламента Српске. 

"Република Српска је нешто што је најдраже за српски народ, а 9.јануар се обележава као Дан Републике, чијим настанком је српском народу обезбеђен опстанак на овим просторима", истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Oко 700 полицијаца било је ангажовано на обезбјеђењу прославе, а око 500 припадника МУП-а учествовало је у свечаном дефилеу - посао су обавили беспријекорно, наводено је у честитки Синдиката радника унутрашњих послова. Представљене су и нове, свечане униформе почасног вода, а то је само увод у ново опремање полиције у овој години, рекао је ресорни министар Драган Лукач. 

"Сљедеће године биће нас још више, а биће приказани, што се тиче МУП-а, и нови садржаји", изјавио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Они који су стварали Републику Српску сматрају да је она данас јача него икада, и политички и економски.

"Мислим да су грађани све јединственији, најважније је да грађани Републике Српске прате своје руководство и ти лијепи односи Српске и Србије су гаранције заједничког успјеха и опстанка, али и вјеровања у бољу будућност", истакао је генерал Војске Србије у пензији Видосав Ковачевић.

Већина аналитичара сагласна је да бројна оспоравања, која редовно стижу из Федерације, потпомогнута и одлукама Уставног суда БиХ, само јачају вољу српског народа да просавља Дан Републике и да је чува.

"Срби се не мијешају у то шта се слави у Федерацији, Срби се у уопште не мијешају ни у каква бошњачка унутрашња питања у Федерацији", навела је аналитичар Јелена Вукоичић.

Велики допринос обиљежавању Дана Републике дала је и наша телевизија, директно преносећи све манифестације, уз ангажовање свих расположивих техничких капацитета и комплетне редакције информативног програма. Колика је заинтересованост била говори и податак да је наша интернет страница rtrs.tv, заједно са званичним јутјуб каналом, забиљежила више од 107 хиљада улаза. Томе треба додати и више од 89 хиљада посјетилаца наше фејсбук странице, који су гледали видео пренос. У ове бројке нису урачунати корисници мобилних апликација. Да су у прослави Дана Републике учествовали и бројни грађани, свједоче и фотографије које су на адресу електронске поште наше редакције стизале цијели дан из свих крајева Српске, али и свијета.