latinica  ћирилица
10/01/2018 |  12:58 ⇒ 11/01/2018 | 07:52 | Аутор: РТРС

Дан Републике обиљежен у Брчком - Додик: Срби доживљавају Српску као државу (ФОТО/ВИДЕО)

Дан Републике Српске обиљежен је данас и у Дистркту Брчко. Кад имамо државу, имамо и слободу, поручио је предсједник Српске Милорад Додик, док су српски представници у власти Дистиркта, нагласили да је Република Српска једини гарант постојања Срба на овим просторима.
Додик у Брчком на обиљежавању Дана Републике - Фото: СРНА
Додик у Брчком на обиљежавању Дана РепубликеФото: СРНА

Обиљежавању Дана Републике Српске, осим предсједника Додика присуствовали су и представници Народне скупштине и Владе Републике Српске. Српски представници у законодавној и извршној власти у Дистиркту, који су поручили да је Република Српска једини гарант постојања Срба на овим просторима, јер тамо гдје ње нема, нема ни Срба. 

Обиљежвању Дана Републике Српске у Брчком, претходило је полагање вијенаца на "Споменик српским браниоцима Брчког", који су уградили свој живот у темеље Српске. 

Брчко-обиљежавање Дана Републике (Фото; СРНА)

Свечаност поводом Дана Републике 9. јануара настављена је у брчанском хотелу "Јелена", којој присуствује више стотина званица, представника политичког, вјерског, привредног, културног и јавног живота дистрикта Брчко и Републике Српске.

Додик: 9. јануар - манифестација српског јединства

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Брчком да је слава и Дан Републике - 9. јануар прилика за окупљање и јединство које се и показало низом одржаних манифестација, као што је и данашња прослава празника у дистрикту."Ова окупљања и манифестације јединства дају нам снагу и вољу да у слободи градимо бољи живот. Морамо остати привржени Републици Српској, морамо је јачати и чувати, као и развијати нашу свијест о њеном значају", рекао је Додик на свечаности у хотелу "Јелена" гдје је био домаћин прославе Дана Републике 9. јануара у Брчком.

Он је подсјетио да је Брчко заједничко власништво два ентитета које су разни међународни фактори покушали удаљити од Српске, истичући значај присуства Републике Српске у овој специфичној локалној заједници која је од стратешког значаја за Српску.

Говорећи о ситуацију и БиХ у којој политичко Сарајево и даље оспорава Републику Српску и њен празник, Додик је рекао да Срби немају изражен патриотизам за БиХ, него је тај осјећај вијековима везан за Србију.

"БиХ је Србима само синоним за стадање и оваква БиХ дорађена међународним интервенционизмом дефинитивно није добро мјесто ни за Србе, ни за Хрвате", оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је и из Брчког поручио да Дан Републике није уперен против било кога и да у Српској никоме није забрањено да износи ставове и ужива демократска права.

Срби доживљавају Српску као државу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на прослави Дана Републике у Брчком да Српска слави 9. јануара као дан државности и да од тога неће одустати."Ми Републику нисмо добили ни на каквом суду, ни на каквом форуму, ми смо Републику Српску изборили као наш вид борбе за слободу, свјесни да увијек када имамо државу имамо и слободу", рекао је Додик новинарима након свечаности у брчанском хотелу "Јелена".

Он је истакао да српски народ доживљава Републику Српску као државу.
"Некима то смета, али Република Српска има територију, становништво, власт, као и вољу овог народа да има Републику. Шта више треба од тога?", упитао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да Република Српска својим постојањем никога не вријеђа и да је дио историјских процеса на овим просторима у којима су неки раније остваривали своје интресе, а неки, можда, сад.

"Волио бих да никада није било рата у БиХ и да нико није страдао, али за слободу Републике Српске дало је живот 30.000 људи. И због тога, не смијемо да престанемо да постојимо, јер би то значило да њихови животи нису вриједили", поручио је Додик.

Он је навео да жали за сваким изгубљеним животом на било којој страни, али да је ситуација у БиХ таква да сваки народ поштује само своје жртве и не осврће се на друге.

"Жалим за било којом жртвом, било гдје", рекао је предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, Република Српска је резултат распада бивше Југославије и настала је прије оружаних сукоба, неколико мјесеци градила своје институције, донијела Устав и успоставила своју Владу и Народну скупштину.

"Формирање Републике Српске није био разлог за отпочињање рата јер је почео касније и неки су га други жељели, а не Срби", истакао је Додик.

Предсједник Републике позвао је све на миран живот, поручивши да Српску нико не може да укине никаквим одлукама ни судовима, те да Срби неће дозволити затирање своје историје, као ни угрожавање поноса и достојанства.

Додик: Српска самостална и способна, остали је само коче

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Српска заробљена у БиХ од које нема никакве користи, наводећи као примјер транше Међународног монетарног фонда чије добијање кочи Федерација БиХ.

"Сама чињеница да смо одавно испунили све услове за транше ММФ-а говори да смо способни да водимо политку, за разлику од ФБиХ која није усвојила буџет и то сада представља разлог ММФ-у да не реализује транше које је раније требао", рекао је Додик новинарима у Брчком, гдје је присуствовао прослави Дана Републике.

Он је нагласио да то морају да схвате сви из међународне заједнице, који, како каже, не могу увијек да игноришу чињеницу да Република Српска оствари и изврши све што је договорено са ММФ-ом, а други то не ураде, чиме и Српској ускрате бенефите.

"Онда неки амбасадори који се политички ангажују показују прстом како ствари не функционишу. Па, наравно, да не функционишу када нам намјерно блокирају средства. Као на примјер, када је Република Српска била обавезна да Хагу испоручује, према њиховом мишљењу, одговорне за ратне злочине, што је био услов за повлачења међународних средстава, нама та средства нису пуштали, а ФБиХ јесу", рекао је Додик.

Коментаришући економску ситуацију у Српској, Додик је рекао да је Српска имала повећање буџета и да у ову годину улази са стабилним финансијама.

"Чак смо и средства која смо добили од клириншког дуга оставили са стране да би нешто изградили. Желимо да градимо објекте културе. У Бањалуци желимо да направимо нову зграду за Народно позориште Републике Српске и неке друге институције", рекао је Додик.

Он је истакао да ће Српска сарађивати са Владом Србије како би реализовала бројне пројекте.

"У Брчком ћемо заједно са Владом Србије да помогнемо изградњу вртића за шта су средства већ дозначена. Осим тога, помоћи ћемо и неколико општина у ФБиХ, а биће сигурно и још улагања у Брчко дистрикт. Радимо свој посао, а ФБиХ не желимо да сметамо да и они реализују своје пројекте, али нама са њихове стране упорно долазе подметања", нагласио је Додик.

Милић: Српска према дистрикту гаји конструктивну политику

Република Српска према дистрикту гаји конструктивну политику и то показује конкретним дјелима, изјавио је градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић на данашњем обиљежавању 9. јануара - Дана Републике, у овом граду.Милић је рекао новинарима да је данашња свечаност признање таквој конструктивној политици.

"Ми данас, овдје у Брчком, не славимо само оно што је Република Српска у стварном и симболичком смислу за српски народ, ми славимо једну конструктивну политику коју Српска гаји према дистрикту", навео је Милић.

Он је истакао да је Република Српска највећи донатор када је ријеч о Брчко дистрикту.

"Само на основу електричне енергије коју смо добили по веома повољној цијени од 'Електропривреде Републике Српске', примакли смо се цифри од 30 милиона КМ које је Српска уштедила дистрикту", нагласио је Милић.

Милић каже да је Република Српска гарант опстанка Срба у БиХ.

Извор: РТРС/СРНА