latinica  ћирилица
10/01/2018 |  10:29 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

У 2017. настављен тренд смањења дистрибутивних губитака

Предузеће Електро-Херцеговина Требиње завршило је пословну 2017. годину са оствареним губицима електричне енергије од 9,68 одсто, што представља рекордан резултат, рекао је извршни директор за техничке послове овог предузећа Небојша Рикало.
Електрична енергија - Фото: РТРС
Електрична енергијаФото: РТРС

Рикало напомиње да је позитиван финансијски ефекат оваквог процента губитака у односу на проценат губитака одобрен од Регулаторне агениције за енергетику Републике Српске већи од 350.000 КМ.

Он је подсјетио да су у 2016. години први пут послије рата губици спуштени испод 10 одсто и да су износили 9,94 одсто укупног преузимања електричне енергије.

- С обзиром на то,  да су губици електричне енергије директно везани за губитак прихода предузећа и његово успјешно пословање, Електро-Херцеговина је посветила посебну пажњу мјерама за њихово смањење тако да је остварени степен губитака резултат изузетне професионалне посвећености свих стручних служби предузећа - каже Рикало.

До овог резултата, истиче он, дошло се досљедном примјеном оперативног плана за смањење губитака који је подразумијевао мноштво активности техничке, организационе и инвестиционе природе.

- Осим редовне активности логичке контроле потрошње и контроле мјерних мјеста крајњих купаца на терену с циљем спречавања неовлаштене потрошње, највећи ефекат дале су стратешке инвестиционе мјере као што су замјена старих и неисправних бројила, измјештање мјерних мјеста ван објеката потрошача и уградња бројила са могућношћу даљинског очитања - нагласио је Рикало.

Он је напоменуо да је до сада уграђено више од 1.000 оваквих мјерних уређаја и да ће ове инвестиционе активности бити настављене и у наредном периоду.

Извор: СРНА