latinica  ћирилица
10/01/2018 |  09:29 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Комић: Циљ је да наука подстиче научноистраживачке резултате

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић оцјењује да наука у Српској за четири године треба да буде заснована на институционалном оквиру, који подстиче изврсност, и са научноистраживачким резултатима који значајно доприносе економском развоју.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

Таква наука подстицаће конкурентност привреде и развој друштва у цјелини, поручује Комић у интервјуу Срни.

Комић прецизира да је то основни циљ Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2017-2021 - "Знање за развој", коју је Министарство израдило прошле године, а чији је основни задатак унапређење ефикасности научноистраживачког и иноваторског система.

Према његовим ријечима, без изврсних истраживача и истраживачких организација није могуће стварање корисног знања примјењивог у привреди.

"Један од циљева Стратегије јесте и развијање људских ресурса у науци и иновативности и подстицање паметне специјализације, која је нови концепт иновационе политике. Ту политику користе земље ЕУ ради промовисања ефикасног и ефективног коришћења јавних инвестиција у истраживању", наводи министар Комић.

Он сматра да је неопходно активније укључивање научноистраживачких организација у трансфер и комерцијално искоришћавање резултата истраживања, те стварање пословне климе која ће стимулисати предузећа да повећају потражњу за иновативним рјешењима и истраживачким пројектима.

"Академска заједница све више увиђа значај сарадње са привредом као једним од кључних фактора за конкурентност наших универзитета.

Међутим, финансијска моћ привредног сектора је и даље јако ниска и то је један од разлога недовољно развијене истраживачке дјелатности у пословном сектору у Републици Српској", наводи Комић.

У ресору науке, за суфинансирање докторских дисертација у прошлој години је предвиђено 150.000 КМ, за суфинансирање одржавања научних скупова 120.000 КМ, за суфинансирање научних публикација 110.000 КМ, те за суфинансирање Програма међународне сарадње укупно 178.000 КМ.

С друге стране, потребно је у већој мјери да академска заједница ради на креацији, трансферу и комерцијализацији знања, сматра Комић, те додаје да Српска има значајне потенцијале који нису довољно стављени у функцију.

"Трансфер знања у привреду је кључна компонента научног рада, јер знање стечено кроз научноистраживачки рад треба да се примијени у привреди за покретање нових предузећа или унапређење постојећих радних процеса, с циљем већег запошљавања", истиче Комић у интервјуу Срни.

Он наводи да је Стратегија предвидјела и оснивање фонда за науку и иновативност Републике Српске, чија је мисија унапређење ове двије области.

"Успоставили смо изузетну сарадњу са Владом Србије, конкретно са министром без портфеља Ненадом Поповићем, с којим је договорена финансијска подршка за покретање овог фонда. Потребно је припремити законски основ за успостављање фонда, а ми се надамо да ће он ускоро заживјети", наглашава Комић.

У оквиру Министарства функционише и Фонд "Др Милан Јелић", који већ десет година подстиче младе и талентоване на унапређивање њиховог потенцијала.

"Од настанка идеје о додјељивању престижних стипендија овог фонда, студентима првог, другог и трећег циклуса студија из Републике Српске на домаћим и иностраним универзитетима додијељено је укупно 1.898 годишњих стипендија у износу већем од 9,3 милиона КМ", каже Комић.

Он оцјењује да је ова подршка дала одличне резултате у погледу успјешности стипендиста, јер је само током претходне академске године било девет студената на сва три циклуса студија који студирају на најпрестижнијим свјетским универзитетима.

"Бивши и садашњи стипендисти Фонда су аутори више од 1.097 радова објављених у различитим категорисаним домаћим и међународним часописима и конференцијама, као и добитници награда на међународним и домаћим такмичењима из области умјетности у периоду од када Фонд дјелује", прецизира Комић.

Он је додао да је прошле, као и претходних година, организован низ промотивних манифестација у области науке и иновација с циљем популаризације и подстицања ових активности.

"Посебно треба извојити седми Фестивал науке у Бањалуци, затим Такмичење за најбољу технолошку иновацију, чије је финале одржано у Источном Сарајеву, Ноћ истраживача у Требињу и Дане саобраћаја у Добоју", истиче Комић.

Извор: СРНА