latinica  ћирилица
09/01/2018 |  17:28 | Аутор: РТРС

Зашто пси гризу ствари?

Пас истражује устима, гризе и жваће како би упознао средину ‒ слично човјеку, који отвори врата да би погледао у собу.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Пси истражују устима јер немају руке, каже Колин Тенант, који је 30 година истраживао понашање паса. Такозвана анксиозност усљед одвајања може погоршати проблем.

"Пси не воле да буду сами. Психолошка узнемиреност која настаје када власник остави љубимца, може довести до тога да пас гризе или помјера тепих у соби", упозорава овај британски стручњак, који је изнио свеобухватну анализу психологије паса.

Он објашњава да пси често жваћу ствари јер воле њихов мирис, а у кући их највише привлаче људски мириси. Кад људи изују обућу, она задржи интензиван мирис и зато се пси "залијећу" на ципеле.

Заблуда о одвикавању од жвакања

"Најчешћа заблуда је да ће пас престати да жваће ствари по кући чим му купите играчкицу", упозорава Тенант.

Играчка је пластична и њен мирис је често непривлачан псима, за разлику од обуће, која мирише на човјека, што они обожавају. То значи да пса треба научити да занемари изазовно мирисне ципеле у корист стерилне играчке.

Тенант наводи да у томе може помоћи игра бацања ‒ псу ће бити занимљиво да тражи играчку, и она ће му постати привлачнија.

Према објашњењу тог стручњака, пси су посесивни, то је дио њихове природе. Уколико покушате да им одузмете објекат који држе, они ће отрчати, побјећи са њим ‒ управо онако како би га отели неком другом псу.

Извор: Независне новине