latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:32 | Аутор: РТРС

Ако вас нервира туђе гласно жвакање, ово је ваша дијагноза

Уколико вас гласан звук жвакања и мљацкања, који долази из уста некога у вашој близини, потпуно излуђује, онда је врло вјероватно да имате једну врсту психичког поремећаја, односно психичког стања.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

А оно се зове мизофонија - мржња према звуковима.

Мизофонија је поремећај због кога људима који од њега пате смета гласно жвакање, дисање или, на примјер, непрестано кликтање хемијске оловке. Први пут је означена као "стање" 2001. године.

Научници на Универзитету у Њукастлу открили су, током истраживања, да се код људи који пате од мизофоније активирају одређени дијелови мозга кад чују "звук окидач".

Исто истраживање показало је да људи који пате од тог поремећаја имају абнормалности у механизмима емоционалне контроле.

Кад чују "звукове окидаче", људи који пате од мизофоније имају симптоме као што су убрзан рад срца и појачано знојење.

Научници су током истраживања испитаницима пуштали низ звукова од којих су неки били неутрални, неки непријатни, а неки су били "звукови окидачи", попут мљацкања.

За то вријеме, снимали су рад њиховог мозга. Они испитаници који су патили од мизофоније показали су доста друкчије резултате на магнетној резонанци од оних који од тог стања не пате.

Извор: Б92