latinica  ћирилица
09/01/2018 |  14:01 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Вулин: БиХ поштујемо, Српску волимо

Министар одбране Србије Александар Вулин честитао је данас у Бањалуци 9. јануар - Дан Републике Српске, истакавши да су један од најважнијих спољнополитичких приоритета Србије мир, безбједност и стабилност у региону.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"БиХ поштујемо, Републику Српску волимо", рекао је Вулин.

Он је навео да предсједник Србије Александар Вучић и Влада Србије увијек и на првом мјесту воде рачуна о томе како живе Срби ван Србије.

"Како год да се односите према Србима који живе ван Србије, тако се односите и према Србији. Како се односите према Републици Српској, тако се односите и према Србији. Колико чувате и поштујете Србе који живе ван Србије, толико чувате и поштујете Србију и толико вам је стало до односа са Србијом", истакао је Вулин.

Вулин је нагласио да је Република Српска настала као плод борбе српског народа да се јасеновачки геноцид више никада не понови.

"И баш зато Република Српска има обавезу да чува тековине те борбе, дејтонску БиХ, као и одредбе које су омогућиле српском народу и свим другим који живе у БиХ да одлучују сами о себи", каже Вулин.

Навео је да се српски народ изборио за право да одлучује сам о себи и да никада не смије дозволити другоме да то умјесто њега чини.

Вулин је свим грађанима Републике Српске честитао данашњи празник, пожељевши да сваки сљедећи Дан Републике дочекају у миру и слози.

Стефановић: Са Српском ћемо наставити да градимо бољу будућност

Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић честитао је 9. јануар - Дан Републике Српске грађанима и руководству Српске, те поручио да ће Србија и у наредним годинама наставити да заједно са Српском гради бољу будућност.

"Наставићемо са инвестицијама и јачањем економије. Бићемо подршка једни другима јер је то најбољи начин да обезбедимо да сви људи који овде живе имају чему да се радују", рекао је Стефановић.

Он је новинарима испред Саборног храма Христа Спаситеља у Бањалуци рекао "да је заједнички циљ и задатак да размишљамо о томе како да то боље сутра одговара свима".

"Поштујемо комшије и територијални интегритет БиХ, али волимо Републику Српску и свој народ. То право нико не може да нам отуђи", рекао је Стефановић, који присуствује обиљежавању Дана Републике Српске.

Он је навео да ће се наставити размишљати који су то пројекти које треба заједнички подржати и шта се може урадити да се омогући да и Република Српска и Србија буду јаче свакога дана.

Стефановић је рекао да само снажна Србија може да остане гарант Дејтонског споразума и ослонац Републици Српској.

Извор: СРНА