latinica  ћирилица
09/01/2018 |  13:40 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј: Сачувати Републику Српску

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да треба сачувати Републику Српску јер је то једини начин да се на овим просторима одржи народ српски са својим именом и културом.
Патријарх Иринеј, литургија - Фото: РТРС
Патријарх Иринеј, литургијаФото: РТРС

"Срби знају шта је држава, јер смо је увек имали, умеју да поштују државу. Док тога буде постојаћемо и опстати", истакао је патријарх Иринеј у обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Патријарх Иринеј пожелио је благословен данашњи дан и срећну славу Републици Српској, Србима у Српској и цијелом српском народу, онима који су остали у отаџбини и онима који су стицајем околности раштркани по свијету.

"Благодаримо Господу што је Републици Српској подарио човека који се лавовски бори за свој народ. Срећан празник, срећна слава и живели на многаја љета! Нека Господ Бог благослови Републику Српску, српски народ, али и све друге народе, све народе које носе Бога", поручио је патријарх Иринеј, изразивши задовољство што може да подијели радост данашњег празника, као и због постојања Срба у Републици Српској и у Србији.

Српски патријарх нагласио да добрих људи има у свим вјерама и народима.

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља служио Свету архијерејску литургију поводом трећег дана Божића који је посвећен Светом архиђакону и првомученику Стефану.

Патријарху су саслуживали Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, владика зворничко-тузлански Фотије, епископ бихаћко-петровачки Сергије, те свештеници и ђакони Српске православне цркве.

Светој архијерејској литургији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Жељка Цвијановић, потпредсједник Скупштине Српске Ненад Стевандић, министри Републике Српске - индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, саобраћаја и веза Неђо Трнинић, рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, здравља и социјалне заштите Драган Богданић, финансија Зоран Тегелтија, унутрашњих послова Драган Лукач, просвјете и културе Дане Малешевић.

Литургији су присуствовали и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, те министри Србије - унутрашњих послова Небојша Стефановић и одбране Александар Вулин, принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина, Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, као и предсједници СДС-а, ПДП-а и НДП-а Вукота Говедарица, Бранислав Бореновић и Драган Чавић, те бројни грађани.

Након литургије освештано је славско жито и обављено ломљење славског колача.