latinica  ћирилица
08/01/2018 |  20:42 ⇒ 10/01/2018 | 11:35 | Аутор: РТРС

Славимо 9. јануар јер чувамо Републику Српску (ВИДЕО)

Овогодишње обиљежавање Дана Републике разликује се од прије десетак година, јер се одвија у специфичним околностима и међународним притисцима, изјавио је гостујући вечерас на нашој телевизији, предсједник Милорад Додик.
РТРС:Гост емисије Актуелни разговор Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
РТРС:Гост емисије Актуелни разговор Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Подсјетио је да је Српска прошла од свог настанка кроз тешке периоде, од наметнутог рата у којем се бранила од пријетњи великобошњачке политике Алије Изетбеговића, преко Дејтонског споразума којим је Српска враћена у оквире Босне и Херцеговине, које није жељела, па до притисака и самовоље високих представника у постдејтонском периоду.

"Срби никада нису били идентификовани са БиХ, а нису то ни данас. Зато је битно обиљежавање 9. јануара. Српска живи 26 година и живјеће вјечно. Ми овдје морамо да кажемо да је ово држава српског народа, али је дијелимо са свима који овдје живе. Идеја је била самостална Српска или уједињена са Србијом, али ми смо Дејтоном поново стрпани у БиХ", рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је Српска држава јер има територију, народ, демократску власт, показала се као економски и политички одржива, поштује међународне стандарде и уговоре и једино што нема-је мјесто у УН.

"Веома је важно да обиљежимо 9. јануар који је историјски датум од значаја за слободу српског народа на овим просторима. Српска је настала вољом српског народа који поштује и друге народе који овдје живе", истакао је Додик.

Говорећи о могућности за осамостаљење Републике Српске, предсједник Додик је рекао да би 90 одсто становника на референдуму гласало за њену самосталност јер није спреман да прихавти туторство и да жртвује национални интерес.

"Међународни представници покушавали да девалвирају дух Дејтона и да униште српску националу и политичку идеју у вријеме глобалних свјетских промјена. Српска је у условима глобализма почела да се ствара као држава што се не уклапа у ове процесе због чега је прошла, и пролази, голготу јер се не уклапа у процесе које намеће крупни капитал и глобализација", истакао је Додик.

Подсјетио је и на изјаве бившег Високог представника у БиХ, Педија Ешдауна, који је признао да је у сарадњи са појединим европским званичницима наметао своје ставове Српској, који прелазе границе које је прописао Дејтон.

"Република Српска није против европских интеграција, али не треба заборавити да је демократска Европа спроводила бруталне мјере против Српске. Осим тога, и поједини амбасадори у БиХ намећу своје ставове што је неприхватљиво у дипломатској пракси и представља уплитање у унутрашње односе", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ није функционална за Републику Српску која у њеним оквирима само губи и економски и политички.

"Република Српска је неупитна и не може се више оспоравати. Српска је заједница људи која жели да управља својим ресурсима. Неприхватљива је чињеница да нас називају босанским Србима, хрватским Србима и слично. Такви не постоје. Постоје Срби. И требало би престати са таквим декларисањем", рекао је Додик.

Говорећи о односима Републике Српске и Србије, Додик је подсјетио на бројне заједничке пројекте који се реализују у Српској. Као примјер, подсјетио је на пет милиона које је Србија дала за развој Сребренице, изградила бројне школе, уложила у инфраструктуру.

Говорећи о учешћу Трећег пука на обиљежавању Дана Републике, предсједник Српске истакао је да је ова почасна јединица добро дошла али под условом да буде ту у част Републике Српске, а не да буде негдје са стране и изложена повлачењу питања одговорности због тога што се ту налази.