latinica  ћирилица
08/01/2018 |  18:45 | Аутор: РТРС

ЖРС: Рјешавати вишак радника на прихватљив начин

Из Управе предузећа "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ саопштено је да 124 радника у овој години испуњава услове за отказ уговора о раду по основу стицања услова за пензију, а да ће се морати тражити рјешење за још око 160 радника, како би до краја године, према плану реструктурисања, број запослених у овој компанији био сведен на око 2.500.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Из Управе ЖРС наводе да морају обезбиједити око 6.000.000 КМ за рјешавање вишка радника у овој години, а тачна пројекција трошкова рјешавања вишка радника по основу пензионисања, добровољног одласка или проглашење технолошког вишка, знаће се када се утврди и тачан број радника којима ће по сваком од ових основа престати радни однос.

Напомињу да је Влада Републике Српске "Жељезницама" већ обезбиједила позајмицу од 3.800.000 КМ, које су утрошене за збрињавање радника којима је радни однос престао у 2017. години.

Један од начина за решавање вишка радника, који је понуђен и синдикатима као једна од опција, јесте добровољни одлазак из ЖРС-а уз исплату накнаде за добровољни одлазак, која је двоструко већа од отпремнине која би се радницима исплатила у случају да буду проглашени технолошким вишком. Из Управе поручују - што се више радника пријави за добровољни одлазак из предузећа, мање запослених ће бити потребно прогласити технолошким вишком током процеса реструктурисања.

"Код отказивања уговора о раду због испуњавања услова за пензионисање, ЖРС поступа у складу са обавезним законским нормама на које нема утицаја ни воља послодавца ни воља радника, док је добровољни одлазак други вид рјешавања вишка радника, гдје се постиже споразум на релацији послодавац радник", појашњавају из Управе Жељезница Српске.

Извор: СРНА