latinica  ћирилица
08/01/2018 |  16:45 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

У Хрватској четворогодишњој дјевојчици уграђено механичко срце

У Хрватској је четворогодишњој дјевојчици уграђено механичко срце док чека донора за пресађивање и она се добро осјећа, наводи ХРТ.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Директор клиничко-болничког Центра Загреб Анте Ћорушић рекао је за ту телевизију говорећи о суботњој операцији срца дјевојчице Рите да је у Хрватској први пут тако малом дјетету, од четири године, уграђена механичка пумпа како би оно могло издржати чекање донора.

"На срећу се догодило чудо - истог дана када је обављена операција, из Беча је стигла дојава да имају компатибилно донорско срце, једнога дјечака од осам година из Аустрије", рекао је он.

Према његовим ријечима, данас је ситуација стабилнија него јуче. "Дјевојчица је скинута с респиратора, осјећа се добро и вјерујемо да ће бити добро", рекао је Ћорушић наводећи да је то био комплексан захват те се компликације могу догодити.

Он је навео и да се дјевојчица добро опоравља, а да се радило о врло екстензивном захвату.

"Операција је трајала 4-5 сати, али цијела акција у коју је укључена и дојава и транспорт, трајала је око 12-13 сати", изјавио је директор и потврдио да је дјевојчица шест мјесеци била на листи за пресађивање срца, а укупно 11 мјесеци је њихов пацијент.

Извор: (Танјуг)