latinica  ћирилица
08/01/2018 |  13:25 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Српска ће на најљепши начин прославити свој празник

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска синоним слободе српског народа на овим просторима и да ће сутра на најљепши могући начин прославити свој празник.
Милорад Додик - Специјал - Фото: РТРС
Милорад Додик - СпецијалФото: РТРС

Додик је истакао да је 9. јануар највећи празник који се посвећује Републици и поручио да "историјски значај Српске и њеног формирања представља историјски порив и зов српског народа за слободом".

"Српску доживљавамо као синоним слободе српског народа на овим просторима. Девети јануар је за нас неприкосновени празник и ми у част и поштовање према Републици организујемо низ свечаности. Једна од њих ће бити у Бањалуци која подразумева организовање дефилеа јавних институција и политичких агенција које су у функцији одбране и стабилности и очувања Српске", рекао је Додик за "Спутњик".

Он је истакао да је спреман да у почасном дефилеу прихвати и припаднике Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, али под условом да буду саставни дио церемоније.

Додик је подсјетио да је контроверза око те јединице настала прошле године када су у Министарству одбране БиХ покушали да оспоре њено учешће, а онда је пронађен трули компромис који је подразумевао да та јединица смо буде постројена у част члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

"Некако смо то поднијели, али нисмо жељели понижење и зато смо формирали почасну јединицу полиције, а спремни да прихватимо почасну јединицу Трећег пјешадијског пука под условом да она буде саставни дио церемоније, да буде постављена у част и име Републике Српске", рекао је Додик.

Каже да је очекивао да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић обезбиједи такву одлуку која ће омогућити да припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука учествује у дефилеу.

Предсједник Српске је подсјетио да је Иванићу послао писмо у коме је затражио да својом одлуком обезбједи учешће те јединице у дефилеу.

"Ми нисмо против тога, али нисмо ни за то да неко тамо у Сарајеву оспоравањем те јединице оспори и оскрнави Дан Републике. Нисмо хтјели дијалог о томе. За нас је то неприкосновено. Ако хоће да учествују, нека учествују", рекао је Додик.

Поручио је да ће у сваком случају, Дан Републике бити обиљежен почасним дефилеом полицијских агенција и прије свега, полицијском агенцијом Републике Српске, али и других служби које су у функцији очувања безбједности Српске.

Упитан кога очекује од страних гостију, Додик је рекао да је позив упућен многима, а да вјерује да ће се одазвати један број амбасадора.

"Ми дан Републике Српске славимо и сви наши пријатељи су добродошли", поручио је Додик.

Извор:СРНА