latinica  ћирилица
08/01/2018 |  12:40 | Аутор: РТРС

Папа Фрањо позвао на изградњу повјерења на Корејском полуострву

Папа Фрањо позвао је данас на јачање међународних напора за развијање повјерења на Корејском полуострву и у Сирији.

Папа је у годишњем обраћању о спољној политици Ватикана затражио да политичким лидерима људско достојанство буде важније од рата, профита или моћи.

Поглавар Католичке цркве је у говору пред 185 амбасадора поновио да је потребно поштовати статус кво Јерусалима и уздржати се од било какве иницијативе која подстиче непријатељства.

Фрањо није поменуо директно САД, али се многи елементи његовог обраћања могу протумачити као апел на администрацију америчког предсједника Доналда Трампа, пренио је АП.

Он је позвао владе да осигурају универзалну здравствену заштиту за све људе, поштују обавезе из Париског споразума о борби против климатских промјена из 2015. године, боље интегришу мигранте и да се укључе у ширу дебату о нуклеарном разоружавању.

Коментаришући стање у земљама Јужне Америке, папа је указао на погоршање хуманитарне ситуације у Венецуели, гдје је Ватикан безуспејшно покушао да покрене разговоре власти и опозиције.

Аргентински папа је рекао да се нада да ће овогодишњи избори у Венецуели ријешити постојеће конфликте и дати становницима те земље наду за будућност.

Извор: СРНА