latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:54 | Аутор: РТРС

За добар изглед пратите шта једете у које доба дана

Многима се дешава да се труде да једу здраво, али килограми се и даље лијепе. Ово нам се најчешће дешава ако немамо редовне и уравнотежене оброке. Како бисмо имали уравнотежену исхрану нутриционисти препоручују да пазимо у којем периоду дана једемо одређене намирнице.
Пратите шта једете (фото:Ilustracija) -
Пратите шта једете (фото:Ilustracija)

Да бисмо избјегли преједање и обилне оброке потребно је да више пута у току дана унесемо намирнице које су организму у том тренутку најпотребније.

Око подне нашем организму су потребни угљени хидрати, на примјер, интегрална рижа. Ова намирница је пуна угљених хидрата, споро изгоријева, садржи и протеине и влакна који ће спријечити пад енергије који се обично догађа око 15 сати. Савршен поподневни оброк је рижото или суши.

Око 16 сати је идеално вријеме за залогај који гарантовано спрјечава преједање – парче хљеба или тоста од цијелог зрна са намазом од авокада. Људи се најчешће преједају када дођу кући са посла, али хљеб од цијелог зрна са намазом од авокада спријечиће да се то догоди. Овај врло здрав залогај задовољиће потребу за угљеним хидратима, заситити вас и смањити апетит. Када дођете кући нећете имати потребу за претјераним конзумирањем хране. Крух од цијелог зрна снабдјет ће вас енергијом за неколико сати, а здраве масноће из авокада држаће вас ситима до вечере.

Овакав начин исхране нам омогућава да једемо све, али ипак одређене намирнице би требало да избјегавамо у одређено доба дана.

Уколико вас муче киселина или пробавне сметње, избјегавајте за вечеру било шта превише кисело. То укључује јела са парадајзом, алкохол, кари и друге јаке зачине, јела зачињена са пуно сирћета... Уколико конзумирамо такве намирнице и убрзо након јела легнемо, храна се може вратити у једњак што може изазвати осјећај нелагоде, а чак и повећати ризик од рака једњака.

Иако многи не препоручују, постоји група нутрициониста која сматра да је за вечеру добро појести и воће, јер садржи влакна, антиоксидансе и тијело снабдјева енергијом која спорије изгоријева због чега ће се шећер у крви равномерније отпуштати када кренете на спавање.

Извор: Лепотаиздравље.рс