latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:43 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Чубриловић честитао Дан Републике

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима Дан Републике Српске, истичући да је захваљујући стварању Републике, прије 26 година, српски народ остао и опстао на овим просторима.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Република Српска настала је у жељи српског народа да сачува властити идентитет и слободу, а прије свега да након распада заједничке државе - Југославије, опстане на просторима на којима је живио вијековима. У тој борби за опстанак животе су дали најбољи и најхрабрији међу нама, они којима дугујемо вјечну славу и захвалност за будућност коју живимо, у коју су они уградили властите животе - рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су 9. јануара 1992. године посланици Скупштине српског народа у БиХ прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи и демократско и уставно право да то учине.

- Захваљујући тој храброј и визионарској одлуци посланика, народ Републике Српске је успио да преживи рат и да опстане на овим просторима - додао је Чубриловић.

Он је истакао да је веома важно поставити нове приоритете опстанка и развоја Републике Српске.

- Република Српска мора бити економски снажна и утемељена на властитом идентитету да би се очувала и опстала у годинама које долазе. Због тога најважнији задатак свих нас јесте економско оснаживање Републике кроз оживљавање привреде и изградњу инфраструктуре. На другом мјесту је јачање образованог капацитета, очување културне баштине, стварање нових вриједности и поклањање веће пажње свих институција питању демографске политике - рекао је Чубриловић.

Предсједник НСРС је подсјетио да је народ Републике Српске на референдуму о Дану Републике рекао шта мисли о намјерама оних чији циљ је био да остваре свој политички циљ и одузму првао народу на обиљежавање Дан Републике Српске.

Чубриловић је истакао да данас сви грађани и народи у Републици Српској- Срби, Бошњаци, Хрвати и остали- имају загарантована и заштићена људска права и слободе, у складу са међународним стандардима као и да уживају пуну националну равноправност.

- Република Српска је заједница слободних грађана. Њена будућност зависи првенствено од тога колико су Народна скупштина и други органи и институције способни да остварују своје уставне, законске и друге надлежности. Очување институција и њихово несметано функционисање наш је први и основни задатак који дугујемо онима који су узидали своје животе у темеље институција Републике Српске - рекао је Чубриловић.