latinica  ћирилица
08/01/2018 |  09:12 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Примарни циљ Српске - враћање одузетих надлежности (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да враћање одузетих надлежности Српске не смије престати да буде политички циљ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је објаснила да су сада практична и уставна реалност у раскораку и да је цјелокупан систем у нереду, те да све што је изворно припадало Српској, а онда отето или пренесено на ниво БиХ, не даје резултате.

"Нисмо добили ни јефтинији, ни ефикаснији систем, ни већи степен међусобног унутрашњег повјерења, а ни бољу репутацију на међународном плану. Све изгледа попут неког експеримента и једини начин да се то превазиђе јесте да се ствари врате у оквире изворних рјешења, а онда да се преко механизма координације јачају унутрашње економске, али и политичке везе", рекла је Цвијановићева за "Еуроблиц".

Она је додала да сви знају да је ту кључ рјешења, али да је то странцима тешко прихватити јер би то била потврда да су више од 20 година улагали у неисплатив и промашен пројекат.

Цвијановићева је навела да странци глуме посреднике између различитих нивоа власти и да су при томе прилично навијачки настројени јер многи бране позиције бошњачке политике или вјештачке централизације.

Према њеним ријечима, највећи изазови у Српској у будућности биће да се одупре развлашћивању, да очува институционалну стабилност и да напредује на економском и социјалном плану.

Премијер Српске оцијенила је да се "политичка гарнитура" из Републике Српске /СДС, ПДП и НДП/ која је на власти на нивоу БиХ одлучила за обрачун са политичким неистомишљеницима преко леђа грађана и институција Српске, али да је Српска то превазишла и да је упркос политичким и финансијским блокадама успјела да биљежи добре резултате.

"Договор свих политичких субјеката из Српске је потребан на нивоу БиХ и заједнички наступ око виталних тема, а то не мора да буде нужно и званична коалиција. Очекујем да ће СНСД са својим коалиционим партнерима након наредних избора, осим у Српској, бити власт и у Сарајеву, тако да нећемо више имати овакву ситуацију без комуникације и координације", рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Говорећи о комуникацији власти и опозиције у Српској, она је навела да је очигледно да постоји различит приступ у вези са споразумом који је требало да буде постигнут након састанка лидера политичких партија, а посредством заједничке комисије.

"Заинтересовани смо да таквим споразумом третирамо стратешке теме од виталног значаја за Републику, а опозиционари се баве дневнополитичким питањима и покушали су се ту наметнути као нека преговарачка страна. Дјелује ми како очекују да им партије на власти дају оно што им грађани нису дали на изборима", истакла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске честитала је 9. јануар - Дан Републике свим грађанима Српске.

Извор: Срна