latinica  ћирилица
08/01/2018 |  07:24 ⇒ 09/01/2018 | 05:44 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске, у Бањалуци су на гробљу "Свети Пантелија" положени вијенци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске.
Предсједник Српске положио вијенце на гробљу "Свети Пантелија" - Фото: РТРС
Предсједник Српске положио вијенце на гробљу "Свети Пантелија"Фото: РТРС

На спомен-обиљежје на гробљу "Свети Пантелија" цвијеће су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и делегација представника Српске у Савјету министара, коју ће предводити министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Предсједница Владе положила вијенце на гробљу "Свети Пантелија" (Фото: РТРС)

Предсједник Српске Милорад Додик казао је да је патриотизам српског народа доказан упорним захтјевом да се 9. јануар, и поред познатих околности, слави као Дан Републике, инститиционално и бројним свечаностима.

"Републику славимо у част мира и слободе овог народа који је то створио. То је био одраз слободарске тежње многих генерација на овом простору кроз вијекове и овдје се развија један нови патриотизам, према Републици Српској", рекао је Додик.

Додик је нагласио да су Срби на овим просторима кроз историју гајили патриотизам искључиво за Србију, што је и данас остало, али да никада није било патриотских осјећања према БиХ, па ни онда када је она била у саставу Југославије.

"Са посебним осјећањем дочекујемо овај дан, цијела Република Српска је усмјерена ка томе да овај дан обиљежимо на најбољи могући начин, са низом протоколарних и свечарских активности", навео је Додик.

Он је истакао да је Република настала прије 26 година, те да се народ Српске свих тих година упорно борио за њу, почевши од отаџбинског рата, када је оружјем брањена Република која је настала прије рата, у миру, одлуком Народне скупштине.

"Та борба настављена је након Дејтонског мировног споразума упорном политичком тежњом за очување вриједности и надлежности које је Република Српска добила тим међународним споразумом", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, нова структура која је успостављена Дејтонским споразумом одредила је Српску као Републику која има одређена овлаштења и која је саставни дио БиХ.

Додик је додао да је БиХ територија састављена од два ентитета, што је била почетна основа за одбрану права добијених међународним споразумом.

"Насиљем високих представника оскрнављена су права Републике Српске, али смо посљедњих година зауставили то. Спремни смо да кренемо да вратимо оно што је уставна надлежност Републике, што ће бити тешко и напорно, али то је главни политички циљ ове власти и ове политичке гарнитуре", каже Додик.

Честитајући свим грађанима Српске Дан Републике, Додик је навео да ће до наредне прославе 9. јануара у свакој локалној заједници улица, трг или јавна установа, носити име "9. јануар".

Предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић честитала је свим грађанима Дан Републике, који се, како је навела, сваке године дочекује са посебним поштовањем и осјећањима, полагањем вијенаца на споменик онима који су дали животе за Српску.

"Оно што је важно јесте да у вријеме мира Република Српска напредује, да постаје све стабилнија, свјеснија себе, са потпуном политичком и институционалном стабилношћу. У економском смислу биљежимо све боље резултате и то је опредјељење Владе и свих других институција", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је важно да институционална стабилност гарантује напредак у сваком погледу.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је веома значајно да се сви сјете погинулих бораца који су допринијели да Српска постоји, а посебно на дан њеног оснивања.

"Томе дајем свој пуни допринос јер су ти људи дали своје животе да би ми имали институције", нагласио је Иванић.

Он је додао да српски народ у Републици Српској и БиХ не чувају личности већ институције, које гарантују пуну равноправност, те да због тога 9. јануар треба славити.

"Имамо право да то чинимо. Република Српска је добила закон о празницима, који нико није оспорио и он важи. Садржајно је 9. јануар дан настанка Републике Српске, а тако је и формално-правно, па и они који то не уважавају требало би да поштују барем правну норму", каже Иванић.

Док год је закон такав, тврди Иванић, треба да буде поштован чак и од оних који са таквим законом нису сагласни.

Званичници Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама БиХ положили су вијенце на споменик палим борцима НОР-а поводом 9. јануара - Дана Републике Српске. Вијенце су положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегација Народне скупштине Српске, делегација Владе Српске, коју су чинили потпредсједници Сребренка Голић и Антон Касиповић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Кликић, делегација Вијећа народа Српске на челу са предсједавајућом Надом Тешановић.

Полагање вијенаца на споменик погинулим борцима НОР-а (Фото: РТРС)

У име представника Српске у заједничким институцијама БиХ, вијенце су положили српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, замјеник министра за људска права и избјеглице Предраг Јовић, те посланик у парламенту БиХ Душанка Мајкић.

Вијенце су положили и делагације Трећег пјешадијског Република Српска пука, Савеза општина и градова, СУБНОР-а и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Положени су вијенци и на Спомен-костурницу и цвијећа на гробницу 12 бањалучких беба. Полагању вијенаца присуствовали суминистар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач, потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, народни посланик Недељко Милаковић, српски члан Предсједништва БиХ Иванић и делегација представника Републике Српске у Савјету министара коју ће предводити министар Црнадак.

Бањалука: Полагање вијенаца на Спомен костурницу на Новом гробљу (Фото: РТРС)

Поводом обиљежавања Дана Републике, у Слатини код Лакташа, данас је отворен нови смјештајни комплекс Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Предсједник Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић дочекао је у Бањалуци Његову светост патријарха српског Иринеја, који ће сутра у Саборном храму Христа Спаситеља служити Свету архијерејску литургију. 

Из кабинета предсједника Српске саопштено је да ће  вечерас у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске од бити отворена и изложба дјела Сретена Стојановића.

Осим у Бањалуци, и у другим градовима Српске, поводом Дана Републике, положени су вијенци на споменике погинулим борцима.

У Новом Граду положени су вијенци и прислужене свијеће код централног Спомен-обиљежјана погинулим борцима Војске Републике Српске. Уприличен је и обилазак спомен-собе.

Нови Град-полагање вијенаца (Фото: РТРС)

И у Палама су положени вијенци на централно спомен-обиљежје борцима погинулим у протеклом рату, а у Културном центру постављена је изложба експоната и докумената из периода стварања и развоја Републике Српске у Палама.

Полагање вијенаца Пале (Фото: РТРС)

Аутор изложбе Ђорђе Кардум каже да је 12 година сакупљао униформе и амблеме ВРС И Полиције Српске, документе, медаље, фотографије, које свједоче о времену стварања и одбране Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истиче да је изложба заметак Музеја Републике Српске у Палама.

Каже да је борачка популација најзаслужнија за стварање Српске.

"Сјећање на жртве треба да се одржава због млађих генерација. Зато су овакве манифестације важне", рекао је Југовић.

Изложба експоната и докумената из периода стварања Српске (Фото: РТРС)

У Бијељини је данас полагањем цвијећа и вијенаца на споменик на Тргу краља Петра Првог Крађорђевића, те свечаним пријемом за привреднике и друштвено успјешне појединце, који су својим радом дали значајан допринос бољитку живота грађана Семберије, свечено обиљежен Дан Републике.Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да се овај празник значајан за све грађане Републике Српске већ десетак година у Бијељини обиљежава дан раније - 8. јануара.

"Ми Дан Републике обиљежавамо дан раније да би наши привредници и сви грађани који желе имали прилику да дођу на свечаност посвећену рођењу Републике Српске и дану када је она створена", рекао је Мићић изразивши задвољство великим одзивом грађана.

Он је истичући значај стварања Српске и обиљежавања Дана Републике навео да без развоја привреде и радних мјеста нема ни опстанка, напретка и развоја Републике Српске.

Бијељина, Дан Републике - обиљежавање

Делегације предсједника и Владе Републике Српске положиле су у Модричи вијенце на спомен-обиљежје некадашњем предсједнику Републике Милану Јелићу, поводом Дана Републике Српске - 9. јануара.

Миладин Драгичевић, изасланик предсједника Републике Српске, рекао је да је Јелић од почетка био у првим редовима стварања Српске и међу онима који су одбранили и развијали Републику Српску.

Он је истакао да због тога сваке године, уочи Дана Републике, представници највиших органа Српске у име свих грађана одају дужно поштовање Јелићу.

"Република Српска данас је доста стабилнија него институције на нивоу БиХ и другог ентитета, али је потребно истаћи и да настављамо борбу за очување Републике Српске", рекао је Драгичевић.

Модрича, полагање вијенаца на спомен обиљежје Милану Јелићу

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да грађани Српске достојанствено обиљежавају Дан Републике, дан када је донесена одлука и обављене прве формалне радње у стварању Републике Српске.

"Годинама поводом Дана Републике на разним мјестима сјећамо се свих оних који су уградили своју огромну љубав, жртву, способност, вољу и енергију да се створи и траје Република Српска", казао је Ђокић.

Он је нагласио да је Република Српска посебно дужна Милану Јелићу, некадашњем предсједнику коме представници Републике сваке године захвале за несебичан допринос у стварању, развоју и трајању Српске.

Ђокић је истакао да се и данас, на гробу Јелића, може рећи да Република Српска из године у годину развија, да је стабилна и да ће упркос бројним оспоравањима оних којима Република Српска још није прихватљива чињеница, тако остати и у будуће.

"Свјесни смо воље српског народа да постоји Република Српска која је гаранција за слободу и равноправност свих народа и то стално наглашавамо", рекао је Ђокић.

Цвијеће на гроб Милана Јелића, који је преминуо 30. септембра 2007. године, положили су и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Бојан Видић и Славко Глигорић, Јелићева супруга Милица, те начелник општине Модрича Младен Крекић са сарадницима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш организовао је данас пријем поводом обиљежавања Дана Републике Српске са којег је званице из политичког, привредног, духовног, културног и спортског живота ове општине позвао на јединство и додатну борбу за развој локалне заједнице."Драго ми је да смо овдје данас сви јединствени. Увјерен сам да ће ова година бити нови искорак, да ћемо сви дати допринос развоју локалне заједнице, а како нас много има можемо много и да учинимо", рекао је Томаш и додао да развој локалне заједнице значи и развој Републике Српске.

Томаш је навео да Прњавор посебну захвалност дугује свим борцима са подручја ове општине који су своје животе дали за стварање Републике Српске.

"Општина Прњавор дала је немјерљив допринос стварању Републике Српске, јер је у њене темеље животе уградило 626 бораца ове локалне заједнице", истакао је Томаш.

Пријему су присуствовали и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Перица Станић и потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Прњавор, Томаш - пријем

Република Српска је стабилно мјесто за живљење и тако мора бити и у наредном периоду, рекао је начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић на традиционалном пријему поводом 9. јануара - Дана Републике."Морамо се данас и сутра окупити око Дана Републике, јер то је дан за који су многи људи дали своје животе и сваки појединац без обзира на којој се позицији налазио мора испред себе имати један главни циљ - Републику Српску и равноправност српског народа у БиХ", нагласио је Милићевић.

Шамац, Дан Републике - полагање вијенаца

У Шамцу су данас поводом Дана Републике положени вијенци на централни споменик погинулима у отаџбинском рату, а руководство општине у хотелу "Плажа" организовало је традиционални пријем за привреднике, представнике политичког, културног и јавног живота општине Шамац.

Извор: РТРС/СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Нови Град:Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: РТРС

Нови Град:Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: РТРС

Нови Град: Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА

Нови Град:Обиљежавање Дана Републике- Положени вијенци палим борцима
Фото: СРНА