latinica  ћирилица
07/01/2018 |  19:21 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Брчко- Мноштво вјерника на литургији (ВИДЕО)

Божић се и у дистрикту Брчко традиционално прославља у свим православним домовима. Мноштво вјерника присуствовало је светој архијерејској литургији.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Божићу претходи 40- дневни пост, који почиње 28. новембра и траје све до 7. јануара. Вјерници посте да би физички и духовно ојачали, уздржавали се од лоших дјела и ријечи, и тако се припремили за причест пред сам Божић. Храмови су јутрос због тога били препуни вјерника, који су присуствовали јутарњој архијерејској литургији посвећеној Христовом рођењу. 

Порука свештенстства је радост и љубав према свима као и према себи самима, слава Богу на висини и на земљи мир. Божић је ту да нам утврди истину у вјери.

- Желим да ова витлејемска свјетлост која је прије 2.000 година обасјала пећину гдје се родио Богомладенац Христос, увијек сија у срцима свих православних хришћана и, стога, све православне вјернике на овај дан поздрављам нашим радосним поздравом - Мир Божји, Хриистос се роди! - поздравио је окупљене брчански парох Драган Ћирковић.

Српски православни вјерници чине половину укупног становништва Брчког. 

Ћирковић каже да на подручју архијерејског намјесништва брчанског има 41 храм, а неколико њих је у изградњи. У 15 црквених општина има 26 свештеника који се јутрос сви моле Богу, заједно са својим вјерним народом - навео је он.

Радост и божићно расположење владају у свим брчанским кућама и становима. Након Божића, слиједе и припреме за славу Светог архиђакона Стефана и обиљежавање 9. јануара, Дана Републике.