latinica  ћирилица
07/01/2018 |  16:04 | Аутор: РТРС

Грчка удружења најављују протест због имена Македоније

Неколико грчких удружења најавило је протесте за 21. јануар у Солуну како би се успротивили употреби назива Македонија у имену данашње Републике Македоније.
Македонија (Фото:Thinkstock) -
Македонија (Фото:Thinkstock)

Македонски медији преносе да је ријеч о протесту грчких националиста и то у тренутку када су обје стране спремне на стварање добре климе за рјешење тог већ 26 година дугог спора Атине и Скопља.

Они се, како се наводи, позивају на протесте путем друштвених мрежа.

За 19. јануар је, наиме, заказан састанак на којем би изасланик УН Метју Нимиц требало да изнесе приједлог будућег званичног имена Македоније, која је била једна од шест република бивше СФРЈ.

Македонска страна, међутим, сматра да је још рано да се лицитира са могућим именима, након што су грчки медији извијестили да је у игри више назива за Републику Македонију: Нова Македонија, Гроња Македонија, Сјеверна Македонија, а пошто су одбијени предлози Славомакедонија и Вардар Македонија.

Медији подсјећају да у Грчкој завидан број сматра да назив "Македонија" уопште не би требало да буде дио новог рјешења за име, те да је то једино рјешење које ће задовољити обје стране.

Рјешење овог спора Атине и Скопља требало би да убрза пут Македоније ка ЕУ и НАТО, а премијер Зоран Заев изразио је спремност на дијалог о промјени имена те државе.

Извор: Агенције