latinica  ћирилица
07/01/2018 |  09:39 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

У крипти Храма Светог Саве у Београду служена јутарња божићна литургија

У крипти Храма Светог Саве у Београду служена је јутарња божићна литургија коју служио Његова светост патријарх српски Иринеј.
Београд, патријарх српски Иринеј - отворено "Божићно сеоце код Храма" - Фото: СРНА
Београд, патријарх српски Иринеј - отворено "Божићно сеоце код Храма"Фото: СРНА

Литургији су присуствовали вјерници, изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, министри у Влади Србије, престолонасљедник Александар и његова супруга Катарина Карађорђевић, те представници вјерских заједница.

На крају литургије, на којој су читане молитве и дијелови Јеванђеља о Христовом рођењу, прочитана је и божићна посланица патријарха Иринеја у којој је поручио да Срби морају сачувати Косово, а жене морају више да рађају, а обављено је и причешће оних који су постили.

Испред Храма Светог Саве, у присуству Његове светости патријарха српског Иринеја, обављено је традицонално ломљење божићне чеснице, а извучена су три златна и десет сребрних дуката.Дукати су били у двије чеснице, од којих је једна израђена од чак двије хилјаде дијелова, а друга од 800.

Велика чесница је тешка 180 килограма и пречника два и по метра.

Ломљењу чеснице присуствовали су и министар иностраних послова Ивица Дачић, градски менаџер Горан Весић, као и престолонасљедник Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

Дванаестогодишња Дарија Туцаковић извукла је један од три златна дуката на ломљењу чеснице испред Храма светог Саве.

Извор: СРНА