latinica  ћирилица
07/01/2018 |  09:13 | Аутор: РТРС

"Русија је пронашла благо информација о америчком Ф-22"

Конфликт на Блиском истоку пружио је Русији јединствену прилику да процјени способности америчких авиона, а посебно најновијих Ф-22.
Ф-22 Раптор (photo: http://sr.wikipedia.org) -
Ф-22 Раптор (photo: http://sr.wikipedia.org)

То је изјавила је Вера Лин Џејмисон, генерал-пуковник америчке авијације.

"Небо над Ираком, а посебно Сиријом, постало је прави ковчег са благом информација за Русе о нашим акцијама“, изјавила је Џејмисонова за портал "Бизнис инсајдер“, а преноси "Спутњик".

Информације које је руска страна могла да добије о активностима америчког ваздухопловства Џејмисонова је назвала "непроцијењивим“.

Током кампање у Сирији, Русија је видјела тактику, понашање, радаре и термалне потписе најбољег америчког ловца, Ф-22.

"Руска страна може много да сазна само гледајући тактику и технику коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама“, изјавио је експерт Краљевског института за одбрамбене студије у Великој Британији Џастин Бронк.

Према његовим ријечима, пракса праћења оваквих авиона, као што је Ф-22, уз помоћ радара, може донијети велике користи ваздушно-космичким снагама Русије.

То је због чињенице да се амерички ловац ослања на своју слабу примјетност као главну предност над руским противницима, који имају у најмању руку сличне перформансе, ако га чак и не превазилазе у директној ваздушној борби. Као резултат тога, супериорност "невидљивих“ авиона као што је Ф-22 може да буде озбиљно подривена, пише "Бизнис инсајдер“.

Извор: Спутњик