latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:20 | Аутор: РТРС

Чистачи зуба- цимет, црни чај, сир...

Чајеви, а посебно црни, изузетно дјелују на бактерије које изазивају стварање плака. Они, заправо, ограничавају могућност ензимима да претварају шећер у љепљиви слој који је основа за настајање плака...
Цимет (Фото: Thinkstock) -
Цимет (Фото: Thinkstock)

Опште је познато да неке намирнице, уз лошу хигијену усне дупље, могу да нашкоде изгледу и здрављу зуба.

Међу њима, ипак, постоје и оне које штите овај веома важан естетски, говорни и орган за варење. Чајеви, а посебно црни, изузетно дјелују на бактерије које изазивају стварање плака. Они, заправо, ограничавају могућност ензимима да претварају шећер у љепљиви слој који је основа за настајање плака. Истраживања су показала да помажу у спречавању најчешћих болести - каријеса и пародонтозе.

Суво грожђе, слатко и љепљиво, не доводи до кварења зуба како се мисли. Истраживања су показала да његове фитохемикалије сузбијају развој неколико врста бактерија, узрочника каријеса и болести десни. Са друге стране, присутна олеинска киселина блокира стварање зубних наслага и појаву плака.

Сир, пилетина и орашчићи су, такође, битна група намирница јер обезбјеђују калцијум и фосфор, минерале важне за квалитет и здравље зуба. Мада звучи чудно, и млијеко је чистач уста и зуба јер обезбјеђује калцијум неопходан за реминерализацију. Цимет и његово есенцијално уље уништавају патогене бактерије које се стварају у устима, а посебно оне које производе хидроген-сулфид, узрочник лошег задаха. За отклањање ових непријатних појава препоручују се жваке са циметом, као и чај са овом зачинском биљком.

Извор: Вечерње новости