latinica  ћирилица
03/01/2018 |  13:56 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Најчуднији рекорди уписани у Гинисову књигу

Гинисова књига рекорда је једна од најзанимљивијих и најчитанијих дјела на свијету. Иако су у њој наведени свјетски рекорди, људска достигнућа и природни феномени који су сами по себи интересантни, ипак вјероватно нисте знали који су најчуднији рекорди записани у књизи Гинисових рекорда.
Гинисова књига рекорда (фото:flickr.com) -
Гинисова књига рекорда (фото:flickr.com)

Човјек који је појео авион

Постоје многобројни рекорди који су везани за јело или брзо једење. Међутим, рекорд за најлуђу и најневјероватнију ствар коју је икада неко појео држи Мишел Лотито (1950 - 2007), познатији као "господин сваштојед". Он је јео метал и стакло, а вјероватно је и једини човјек на свијету који је имао ту способност. Оборио је много рекорда, али је најчуднији онај када је појео авион цесна 150! За тај "подухват" су му биле потребне двије године (1978 - 1980).

Најстарији играч стоног тениса

Многима су најзанимљивији Гинисови рекорди које постављају старији људи. Дороти де Лоу је са својих 97 година најстарији играч стоног тениса на свијету. Она је представљала Аустралију на 14. свјетском шампионату у стоном тенису за ветеране у Рио де Жанеиру у Бразилу 2008. године, а наредне године је учествовала на припремама за Свјетски мастерс турнир.

Најјаче увијање таве

Постоји много рекорда везаних за људску снагу, а вјерујемо да је овај најчуднији. Рекорд у увијању алуминијумских тава у ролну држи Скот Марфи. Он је 30. јула 2007. година "уролао" алуминијумску таву пречника 30 центиметара у ролну пречника 17,46 центиматара за само 30 секунди.

Удавала се 23 пута

Линда Вулфе (68) држи титулу жене која се највише пута удавала. Пред олтар је излазила чак 23 пута и сада је у потрази за господином 24. Први пут се удала 1967. године када је имала 16 година и била у браку до своје 31. "Серијска млада", како ју зову, са свим осталим мужевима је у браку била најдуже годину дана.

Највећа шкртица на свијету

Хети Грин је била веома богата жена, чак у једном тренутку и најбогатија жена на свијету, и то углавном зато што није трошила новац ни на шта. Штедјела је на свему. Никада није укључивала гријање нити користила топлу воду. Носила је стару црну хаљину, коју је промијенила тек када је била скроз истрошена. Углавном је јела пите које коштају по 15 центи. Када је њен син сломио ногу, морали су му је ампутирати, пошто је Гринова одлагала лијечење како би добила бесплатну медицинску његу.

Човјек са најеластичнијом кожом

Гери Тарнер је 28. октобра 1999. године у Лос Анђелесу проглашен за човјека са најеластичнијом кожом на свијету, пошто је успио да кожу стомака истегли до невјероватних 15,8 центиметара. Након испитивања његовог здравственог стања, утврђено је да болује од Елхерс-Данлосовог синдрома, који представља поремећај везивног ткива.

Највише плесача Џексоновог "Трилера"

У част преминулог краља попа Мајкла Џексона његов имитатор Хектор Џексон је на Тргу револуције у Мексико Ситију, 29. августа 2009. године, извео живи наступ и том приликом је чак 13.597 људи плесало уз његову најчувенију пјесму "Трилер".

Највећи хотел од карата

Брајан Берг је направио највишу кулу од карата и тиме први пут ушао у Гинисову књигу рекорда када му је било 17 година. У својој 34. години овај професионални слагач карата оборио је свој рекорд направивши џиновски хотел од карата чија је површина износила невјероватних 37 метара квадратних. Хотел је имао спаваћу собу, трпезарију и купатило са свим намјештајем у природној величини, такође направљеним од карата. За тај необичан подухват му је било потребно 200.000 карата.

Највећа колекција Штрумпфова

Британац Стивен Паркес је сакупио највећу колекцију Штрумпфова чак 1.061 фигурицу ових малих плавих бића.

Извор: Независне новине