latinica  ћирилица
03/01/2018 |  12:54 | Аутор: РТРС

Шест додатака уз које вода чини чуда за пробаву

Чаша обичне воде је најбољи пријатељ организма. Она може да постане још благотворнија ако јој додате зачине љековитих својстава. Добићете супер здрав напитак који поспјешује пробаву и чисти организам.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Напитак се може правити и у флаши са водом, како бисте могли да га понесете са собом на посао и пијете током дана. Биће укусан ако истовремено додате два зачина - заједно добро иду лимунов сок и цимет, каранфилић и листићи нане, сок лимете и свјежи краставци, а можете и сами да испробате друге комбинације.

1. Свјеже цијеђени лимунов сок или сок од грејпа

Лимун и грејп су одлични извори витамина Ц, врло важног антиоксиданса који помаже у неутрализацији слободних радикала у организму. Такође су добри пречишћивачи организма и подстичу пробаву. Исциједите пола лимуна или лимете у флашу воде.

2. Свјежи листови нане

Нану можете и сами да узгајате у башти, на балкону, а рашће и ако је држите унутра, само је ставите поред прозора да би имала довољно свјетла. Нана, позната још као мента, активира пљувачне жлијезде и пробавне ензиме који помажу организму да апсорбује храњиве материје из хране. Због својих умирујућих својстава помаже и код желудачних тегоба.

3. Каранфилић

Осим што помаже код проблема са пробавним системом, успјешно се бори против паразита који могу да се нађу у људском организму. Убаците у воду три до пет цијелих каранфилића и оставите да мало одстоје како би дали арому води. Када попијете воду каранфилић можете да поједете, само пазите јер може да буде веома љут.

4. Коријен ђумбира

Ђумбир се већ вијековима користи као лијек код лоше пробаве, грчева, мучнине и гасова. Уз то, поспјешује циркулацију, дјелује противупално и противвирусно. Комад ђумбира величине палца насијеците на мање коцкице и додајте их у воду. Као и код каранфилића, када попијете воду ђумбир можете да поједете, али пажљиво јер је такође врло "ароматичан".

5. Свјеж краставац

Краставци води дају фини освјежавајући укус, а пошто плутају можете да их једете док пијете воду. Помажу код уклањања токсина из пробавног система и снабдијевају организам водом. Не само да садрже антиоксидансе и влакна, већ и поспјешују производњу инсулина у гуштерачи. Кришке свјежег краставца исијеците на коцкице да бисте лакше могли да их једете док пијете воду.

6. Цимет

Одличан лијек против гљивица и вируса, који помаже и код лоше пробаве. Побољшава циркулацију, разграђивање масноћа током пробаве и регулисање глукозе у крви, тако што успорава вријеме потребно да храна из желуца дође у танко цријево. Комадић штапића цимета ставите у воду и оствите да одстоји кратко како би ароматизовао воду.

Извор: Б92